Megkezdődött a Fellner Emlékév programsorozata

Február 17-én Stegmayer Máté történeti muzeológus előadásával kezdődött meg  a Fellner Jakab Emlékév idei programsorozata a Tatai Várban, a Kuny Domokos Múzeum és a Fellner Jakab Kulturális Egyesület közös szervezésében. Az előadást kiemelt figyelem kísérte, az esemény helyszíne megtelt érdeklődőkkel a vár első emeletén.

Az emlékév bizottság tavaly novemberben sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a 2022-es esztendő Fellner Jakab Emlékév lesz városunkban, az építész születésének 300. évfordulója alkalmából. Fellner Jakab (1722-1780) a tatai uradalom egykori építőmestere, a magyarországi barokk építészet egyik legjelentősebb alakja volt, aki 1743-ban került Tatára és munkássága nyomán megalkotta városunk arculatának máig ható alapjait. A tiszteletére szervezett emlékévre számos programmal készülnek a szervezők, többek között előadásokkal, városismereti sétákkal, vetélkedőkkel, koncertekkel, kiállítással és szakmai konferenciával. Michl József polgármester ezzel kapcsolatban elmondta: – Nagy köszönettel tartozunk Rigó Balázs alpolgármesternek, Kaszál Józsefnének a Fellner Jakab Kulturális Egyesület titkárának és Dr. Schmidtmayer Richárdnak, a Kuny Domokos Múzeum igazgatójának, hiszen ők hárman ültek össze és találták ki részleteiben is mindazt, amire ebben az emlékévben sor kerül. Fellner Jakab olyan egyénisége volt a városnak, akiről nem lehet nem megemlékezni, hiszen ha valakinek az életműve még 300 év múltán is ismert és szeretett, emlékeznek rá, könyvet írnak róla, az biztosan fantasztikus ember volt. Jó lenne őt idén a programokon keresztül úgy megismernünk, hogy tanulva tőle méltón továbbadhassuk mindazt, amit ránk hagyott.

A február 17-i nyitó előadáson részt vett Bencsik János országgyűlési képviselő, aki a helyszínen úgy nyilatkozott: – Ahol az Esterházyak valami gazdasági és térszervező erőként megjelentek, ott megjelent velük az a magasabb kultúra is, amely az építészet késő barokk stílusát és ezzel együtt Fellner Jakab munkásságát magával hozta. Ez az, amit mi megörököltünk, és ez az, amit mi becsülünk, mert ez az örökség használati értékkel is rendelkezik amellett, hogy esztétikus. Ebben van nekünk, az utókornak szerencsénk, hiszen úgy tudjuk ezeket az értékeket megmenteni, hogy továbbra is használati értékkel bírjanak a közösségünk számára.

A Fellner Emlékév nyitó előadása az „Úton a nemessé válásig – 300 éve született Fellner Jakab építőmester” címet viselte. Stegmayer Máté muzeológus, a Fellner Jakab Facebook oldal szakmai szerkesztője előadásában elmondta, nincs lehetőség arra, hogy egy ilyen alkalommal teljesen bemutatásra kerüljön a fellneri életmű, ezért a nyitó előadás célja inkább az, hogy összefoglaló áttekintést adjon az építőmesterről, megvilágítva életútjának hangsúlyos pontjait. Előadásában a tatai múzeum munkatársa többek között beszélt életrajzi adatokról, az életmű kutatásáról, Fellner Jakab magyarországi tartózkodásának éveiről, épületeiről és fennmaradt terveiről is. Stegmayer Máté a témában adott nyilatkozatában úgy fogalmazott: – Az építőmester a barokk sokszor túlzó díszítései helyett már egy sokkal lecsendesülőbb, nyugodtabb építészeti stílust képviselt és éppen ez az, amiért egyedülállóvá vált a korszakban, melyben élt és alkotott. Fellner abban az időben került ide Tatára, amikor az Esterházy uradalom kiépülőben volt a kulturális, az egyházi és a gazdasági célú épületek tekintetében egyaránt, munkássága alatt így szinte mindent megvalósított, amire szükség volt, utódai ezért elsősorban finomításokat, karbantartásokat végeztek, hiszen az alapokat Fellner már előttük megteremtette.

A tatai emlékévhez kapcsolódóan egy új, Fellner Jakab nevét viselő helytörténeti közösségi oldal is elindult útjára a Facebookon. Az oldalt az önkormányzat a tatai múzeum, és a Fellner Egyesület együttműködésével és szakmai támogatásával működteti, s heti rendszerességgel jelennek meg rajta olyan posztok, melyek Fellner tevékenységét, életét mutatják be. Az érdekes tartalmak mellett azért is érdemes követni az oldalt, mert azon az érdeklődők megtalálják az emlékév programkínálatát. Emellett a programokról rendszeresen beszámol a következő hónapokban a tata.hu weboldal, Tata Város Hivatalos Facebook oldala, a Tatai Városkapu újság illetve a Tatai Televízió is.