Megnyílt az országos bélyegkiállítás Tatán

Június 30-án délután megnyílt a TEMAFILA 2023 Országos Tematikus Bélyegkiállítás és Bélyegnap, mely a Güntner Aréna Városi Sportcsarnokban látogatható július 2 -ig. A három napos eseményt a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségének (MABÉOSZ) Tematikus Szakosztálya és Tata Város Önkormányzata a Magyar Posta Zrt. támogatásával szervezte meg.

Tatán 2015-ben rendezték meg először az országos bélyegkiállítást, mely nyolc év után most visszatért városunkba. A rendezvény a bélyeggyűjtők egyik legfontosabb eseménye, amely nemcsak országos, hanem nemzetközi kitekintéssel is bír. A kiállítás megrendezését az önkormányzat több módon segítette, a helyszín térítésmentes biztosításával, a szervezési költségek támogatásával, valamint technikai feltételek szolgáltatásával. Az esemény megnyitóján Polgár László, a MABÉOSZ elnöke elmondta: – Sok ifjúsági kiállító jött el Tatára, ami reménykeltő abban a tekintetben, hogy lesz utánpótlása ennek a hobbinak, mert sajnos a gyűjtők száma évről-évre csökken. A kiállítások legfontosabb célja ezért az hogy, felkeltsük az érdeklődést a bélyeggyűjtés iránt, és bemutathassuk, milyen sokrétű, érdekes és értékes tevékenység ez.

A tatai kiállítás előtt egy héttel kötött stratégiai együttműködési megállapodást a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségével a Kulturális és Innovációs Minisztérium, amely vállalta, hogy számos eszközzel segíti majd a bélyeggyűjtők tevékenységét. A megállapodás főbb pontjai szerint a kormány a jövőben közösen dolgozik majd a szervezettel a fiatalok megszólításán, támogatja a szövetség közművelődési intézményekben való megjelenéseit, rendezvényeit, kiadványainak megjelenését és kommunikációját. A MABÉOSZ a megállapodás nyomán kiemelt szerepet vállal abban, hogy az iskolákban, közoktatási intézményekben bélyeggyűjtéssel kapcsolatos programokat szervezzen, oktatással és ismeretanyag-átadással, szakértőképzéssel segítve a ma aktív gyűjtők munkáját.

A tatai kiállítás megnyitóján Michl József polgármester is méltatta a bélyeggyűjtést, a városvezető úgy fogalmazott: – Jó érzés már második alkalommal megnyitni ezt az eseményt, hiszen nyolc évvel ezelőtt is tapasztalhattuk, milyen népszerűségnek örvend egy ilyen különleges bemutató. Azzal pedig, hogy otthont adunk ennek a programnak, a gyűjtők és a gyűjtőszenvedély előtt tisztelgünk.

A kiállítás öt fő részből áll, tatai képeslapok gyűjteményéből, a Tematikus Szakosztály bélyegeiből, az ifjúsági gyűjteményekből, az Emlékív és Levélzáró-bélyeget gyűjtő Szakosztály kollekciójából, valamint a tűzoltó bélyeg és képeslap kiállításból. Emellett a helyszínen Vámosi Lászlónak, az Éremgyűjtők Tatai Szervezete titkárának köszönhetően tatai érmekből is megtekinthetünk egy válogatást.

Rigó Balázs alpolgármester, aki a kiállítás szervezését is koordinálta, a Güntner Aréna Városi Sportcsarnokban tájékoztatott arról, hogy az érdeklődők a helyszínen 65 gyűjteményt láthatnak, elsősorban tematikus gyűjteményeket, összesen 270 keretoldalon. Akiket pedig mélyebben is érdekel a téma, személyesen kérdezhetnek a magángyűjtőktől, és a résztvevő szakértőktől.

A kiállítás tatai vonatkozását erősíti az a közel 500 darabból álló különleges válogatás, amely a Kuny Domokos Múzeum képeslapgyűjteményéből készült, és az „Üdvözlet Tatatóvárosból!” címet viseli. A múzeum több ezer tételt számláló képeslapgyűjteményének jelentős részét a századforduló és a két világháború közötti időszak tatai képeslapjai alkotják. Az első példányok hagyatékok részeként kerültek a gyűjteménybe, célzott gyűjtéssel az 1960-as évektől kerültek tatai és megyei vonatkozású képeslapok is a múzeumba, majd a 2010-es években Laborc György Péter kiemelkedő jelentőségű kollekcióját is sikerült megszerezni. A gyűjteményben fellelhetők fekete-fehér és színes ábrázolások is, utóbbiak közül kiemelkedőek a színezett, különféle nyomdatechnikával előállított lapok, amik az 1900-as évek első évtizedeiben készültek. A tatai képeslapok száma mára elérte a 3000 darabot, és ez a szám folyamatosan növekszik, köszönhetően a gyűjtésnek és ajándékozásoknak. A tatai vonatkozású lapok jelentős része a MúzeumDigitár felületen online is elérhető, kereshető.

A kiállítás programjának része lesz a szombati Bélyegnap. A Magyar Posta a 96. Bélyegnap tiszteletére az esemény első napján kétcímletű alkalmi bélyegsorozatot és sorszámozott feláras bélyegblokkot bocsátott forgalomba. Az újdonságok grafikai tervezése során Horváth Nóra grafikusművész Grépály András Zoltán és Domokos Attila művészfotóit használta fel. A blokk keretrajzán a tatai Esterházy-kastély külső homlokzatának egy része látható, a blokk bélyegképén a kastély belső terének részleteként Joseph Hickel (1736-1807) osztrák festőművész, gróf Esterházy Miklós (1775-1856) kamarást ábrázoló festménye található. A bélyegsor 175 forintos címletén az Angolkert és kiemelten az Esterházy-nyárilak, a 250 forintos címleten pedig Tata látképe és kiemelten a Szent Kereszt Plébániatemplom épülete szerepel. Az idei Bélyegnapra is készültek tematikus szelvényes bélyegek, melyek Tatához kötődnek, Benedek Imre grafikusművész tervei alapján. Az egyik a Tatai Vadlúd Sokadalmat idézi fel Csonka Péter művészfotójának felhasználásával, míg a másik a Víz, Zene, Virág Fesztivált köszönti.

A háromnapos eseményen kiosztják majd többek között a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségének vándordíjait, szombaton pedig ifjúsági napot tartanak Tata Város Diákönkormányzatának közreműködésével, s a kisgyermekek számára is szerveznek programokat. A tatai bélyegkiállítás teljes programját ingyenesen látogathatják az érdeklődők.