Megnyílt H. Katona Erzsébet kiállítása

A Kuny Domokos Múzeum és a Tatai Helytörténeti Egyesület szervezésében október 21-én nyílt meg H. Katona Erzsébet kiállítása a Tatai Várban, ahol zsúfolásig megtelt a kandallós terem. A “Színek és évek” című tárlat a festő életművéből nyújt válogatást, 39 alkotáson keresztül.

Katona Erzsébet 1942-ben született Kisbéren, az Iparművészeti Főiskolán szerzett diplomát textil szakon, táska-cipő tervezőként. Dolgozott a Budapesti Divatintézetben majd pedagógusként folytatta pályafutását, 1969-től a tatabányai Mező Imre Általános Iskolában tanított rajzot, 1974-ben megszerezte a rajztanári diplomát is az egri tanárképző főiskolán. 1985 óta él Tatán, itt a Bláthy Iskolában tanított. Városunk természeti és épített öröksége olyan nagy hatást gyakorolt rá, hogy festeni kezdett. Ahogy ő fogalmazott ezzel kapcsolatban a közelmúltban: „Itt Tatán a festés örömet és felszabadultságot adott nekem, s ahogyan egyre jobban ment, úgy egyre nagyobb örömömet is leltem benne.”

Az életmű első képeit Tata ihlette, s a művész idővel városunk, illetve a környék egyre több táját, utcáját, természeti képét örökítette meg. A kiállításmegnyitón H. Katona Erzsébet úgy nyilatkozott: – Nagyon boldoggá tesz az, hogy ebben a városban élek, mert Tata nyújtja a szebbnél szebb témákat. Varázslatos itt élni és kimenni a természetbe, ahol a fények-árnyékok érvényesülnek, és ahol alkotás közben megélhetem a környezet, az évszakok, s a város képének változásait is.

Katona Erzsébet idén ősszel ünnepelte 80. születésnapját, a kiállítás ehhez a kerek évfordulóhoz kapcsolódik. A tárlaton megjelenő 39 képet Kövesdi Mónikával közösen válogatták ki, egyfajta visszatekintést adva az életműre. A tárlatot a tatai múzeum művészettörténésze nyitotta meg, kiemelve, hogy a nagyszámú érdeklődő is bizonyítja, milyen sokan szeretik H. Katona Erzsébetet, akinek páratlanul kedves, meleg hangulatú, tatai és környékbeli tájakat megörökítő akvarelljei hihetetlenül értékesek. Alkotásaiban nagy szerepe van a víznek és a ragyogásnak, hiszen az akvarell műfaját a fény élteti. A festményeken a vidéki élet színeinek szimfóniája szólal meg, a képek a teremtett világ dicséretét zengik, s az egész életmű egy hálaima – fogalmazott Kövesdi Mónika, hozzátéve, hogy a városrészleteket megörökítő képekbe óriási erő és melegség van belezárva. Egy szelíd, alázatos, és a felszín alatt rendkívül szenvedélyes alkotóról van szó, s ezt mind hűségesen közvetítik a festményei – hangzott el a megnyitón.

Az eseményen közreműködött Novotni László, Hanzlik Levente és Beeri Barnabás. A kiállítás megtekinthető a Vármúzeum nyitvatartási idejében november 20-ig, keddtől vasárnapig 9.00 és 17.00 óra között.