Megnyílt Lévai Ádám legújabb kiállítása

A Tatai Várban április 29-én nyitották meg Lévai Ádám grafikusművész, művésztanár legújabb kiállítását, mely a „Létvágy” címet kapta.

Lévai Ádám – aki Kövesdi Mónika művészettörténész a megnyitón elhangzott szavai szerint szenvedélyesen, sőt életmódszerűen rajzol – a szakmai elismerések mellett 2010-ben Tata Városáért kitüntetés bronz fokozatában részesült a vizuális oktatásban végzett áldozatos munkájáért, és azon tevékenységének elismeréseképpen, mellyel Tata művészeti értékeit országos tárlatokon és nemzetközi kiállításokon képviseli, 2018-ban pedig megyei Príma Díjat kapott. Legutóbbi tatai kiállítása a 2019-ben „A faun visszatér” volt az angolkerti Kiskastélyban, ahol akkor 45 alkotását láthatta a közönség.

Az új időszaki kiállítás elnevezése, a „Létvágy” több jelentést is hordoz. Ezzel kapcsolatban Lévai Ádám a tatai múzeumban elmondta: – A tárlat címében egyrészt kifejeződik a mögöttünk álló két év járvány miatti bezártságát követő vágyakozás a szabad életre, másrészt így 50 év után az ember nagyon vágyik arra, hogy a saját életében, létében egy tartós állapotot megéljen. A harmadik árnyalata a címnek egy szójáték, az L és a V (LétVágy – LV) római számokkal 55-öt jelent, és nekem idén van az 55. születésnapom – nyilatkozta a grafikusművész. Az alkotó, életének ezen szakaszával kapcsolatban így fogalmazott: – Valamiféle új reneszánsz kezdődik az emberrel ebben az életkorban, beleértve azt is, hogy elmúlt a pandémiás időszak és ebben is van egy felszabadulás, késztetés arra, hogy behozzak valamit abból a lemaradásból, amit a járvány okozott, újraélve azokat a helyzeteket, amelyek kimaradtak. Tele vagyok érzelmekkel, tervekkel és úgy éreztem, hogy egy nagy és erős kollekciót kell összerakni ebbe a kiállításba – fogalmazott Lévai Ádám.

A tárlaton 71 alkotás került a falakra, ezek nagy része 2020-21 és 22 során készült, de a válogatásban szerepelnek régebbi munkák is, melyek Tatán soha nem voltak még kiállítva a nagyközönség előtt. A művek két teremben vannak elhelyezve, sorozatokban: fekete alapú portrék, fatáblára készült munkák, tollrajzok.

A tárlat megnyitóján köszöntőt mondott Dr. Schmidtmayer Richárd múzeumigazgató és Kövesdi Mónika művészettörténész, az eseményen közreműködött Dr. Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója, Jász Attila költő és Krulik Zoltán előadóművész. A kiállítás május 27-ig látogatható a Vármúzeum nyitvatartási idejében.