Megnyitotta kapuit a tatai Malomkert

Befejeződtek a munkálatok a Jenő-malomban és környezetében, június 16-án megnyitotta kapuit a tatai Malomkert.  A helyszínen, a XVIII. században épült és az Esterházy uradalom részét képező egykori Jenő-malomban megelevenedik az egykori molnárok élete és munkája, míg az épületet övező parkban, egy különleges vizes játszótér kapott helyet.

A fejlesztés két projekt megvalósulásának köszönhető. Az egyik az „Angolkert Malomkert – Angolkerti rehabilitáció III. üteme” című, TOP-1.2.1-16-KO1-2017-00003 azonosító számú projekt, mely 595,31 millió forint európai uniós vissza nem térítendő támogatásban részesült. A projekt helyszíne, a Jenő-malom épülete és környezete egy helyi adottságokra épülő ipartörténeti és kulturális attrakció, mely a tatai malmok világába bevezetve helytörténeti jelentőséggel bír, és különböző rendezvényeknek is helyszínéül szolgálhat a jövőben. A másik, a „CULTPLAY-Interaktív tematikus parkok létrehozása, a kulturális örökség innovatív használata” elnevezésű projekt, amely az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program támogatásával valósult meg. A határon átnyúló együttműködés keretében kilenc tematikus park épült. A tatai projekt helyszínén vízi játszóteret alakítottak ki, ahol a gyermekek interaktív, általuk működtetett szerkezetek segítségével ismerkedhetnek meg a víz fizikai tulajdonságaival.

A fejlesztés átadó ünnepségén részt vett Deák Krisztina, az Építési és Közlekedési Minisztérium, Építészeti Stratégiai Főosztály főosztályvezetője, aki a projekttel kapcsolatosan úgy fogalmazott: –  A tatai malmok is részei annak a műemlékállománynak, amely fontos területét jelenti az ország önazonosságtudata formálásának. Ennek az állománynak az értékmentését kell segítenie a politikának a maga eszközeivel. Az évek óta nem látogatható Jenő-malom és udvarának rekontsrukciójával az Angolkert rehabilitációjának III. üteme befejeződött. A fejlesztési koncepció alapgondolata szerint megvalósult egy izgalmas kulturális tér, és megújult egy műemlék, mely anyagában, fizikai valóságában is tovább él.

A műemléki védettségű Jenő-malom épületét és eredeti malomszerkezetét egyaránt helyreállították. A belső terekben megelevenednek a molnárok mindennapjai, az egykoron itt zajló munkafolyamatok, a malom belső működésének titkai. Mindez egy interaktív térben jelenik meg a látogatók előtt, melynek kialakítását a tatai múzeum is segítette. A helyszínen a jövőben a múzeumpedagógia segítségével, élményszerűen ismerhetik majd meg a gyerekek a malmokban egykor zajló munkát, a gabona és a kenyér útját. A fejlesztés kapcsán Popovics György, a vármegyei közgyűlés elnöke tájékoztatott arról, hogy városunk a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból (TOP) összesen 4 milliárd 891 millió forint támogatást kapott. Komárom-Esztergom vármegyében 3,4 milliárd forintot költöttek turisztikai attrakciókra, ebből Tatának közel 1 milliárd forint jutott, ami a vármegyei turisztikai keret 27%-a. Popovics György hozzátette, a TOP ugyan lezárul, de indul a TOP Plusz, amelyben vízrendezési és kerékpárút projektekben, egészségügyi alapellátásban illetve óvodafejlesztésben Tata már 2 milliárd 685 millió forintot elnyert, tehát tovább fejlődik a város és a vármegye.

A Jenő-malom környezete teljesen új funkciót kapott a június 16-án átadott beruházás nyomán. A malomkert, különböző (őrlő-, fűrész-, kalló-, és hajó) malomszerkezetek működési elvét mutatja be. A területen három tatai vízimalom és a gútai hajómalom kicsinyített mása is megtalálható. CULTPLAY park egyébként kilenc településen épült, Tata mellett Komáromban, Oroszlányon, Kisbéren, Érsekújváron, Komárnóban, Ógyallán, Gútán, és Vágsellyén azzal a céllal, hogy bemutassa a kulturális örökségeket a Duna mindkét oldalán. Minden településen felépült a partnertelepülés egy-egy turisztikai-történelmi látványosságának mása. A Tatai Vár kicsinyített mása Ógyallán található, míg a tatai Malomkertben a gútai hajómalom makettjével ismerkedhetnek meg a látogatók.

A tursiztikai attrakció helyszínén Michl József mondott köszöntőt. Tata polgármestere köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik részt vettek a fejlesztés tervezésében és kivitelezésében, a magyar kormánynak, a vármegyei önkormányzatnak, Bencsik János országgyűlési képviselőnek, a projektpartnereknek, a tervezőknek, a kivitelezőknek, a malom és a malomszerkezetek építőinek, a Városkapu Zrt. és a Tatai Közös Önkormányzati Hivatal munkatársainak és mindenkinek, aki bármilyen segítséget nyújtott a megvalósításban. A városvezető kiemelte: – Minden olyan törekvésünk, amely Tata további szépítését célozza meg arról is szól, hogy a múltat nem csak egyszerűen egy épületben vagy a múzeumban szeretnénk visszahozni, hanem azt is megmutatjuk, hogy milyen keményen dolgoztak itt az elődeink. Az első malmokat Zsigmond és Mátyás király hozta itt létre, ezek szinte mindegyike megsemmisült a török pusztítással, de az Esterházy család később 16 malmot épített a Malom-patakra, és ezekben a malmokban tatai családoknak adtak munkát és megélhetést. Michl József úgy fogalmazott: – A szerkezetek, melyeket itt megépítettünk, mind azt szimbolizálják, hogy az Isten mellett mi is képesek vagyunk valamit teremteni, például felhasználni a víz erejét arra, hogy segítsen nekünk. Képesek vagyunk olyan szerkezeteket létrehozni, amelyekkel a természet erejét a magunk javára fordíthatjuk, de munka nélkül semmi nem tud történni. Ez a fejlesztésünk azt az üzenetet hordozza, hogy a mai világunkban is az emberi tevékenységre, az emberi teremtőerőre van a legnagyobb szükségünk.

Az ünnepélyes megnyitón közreműködött Both Zoltán káplán, a Pötörke Népművészeti Egyesület gyermekzenekara Bottyán lldikó vezetésével, valamint Kelemen Petra Piroska és Jakab András.

Városunk legújabb, látványos turisztikai attrakciója, a Jenő-malom épülete, a különleges vizes játszótér és környezete különböző rendezvények, közösségi találkozók helyszínéül is szolgálhat. További részleteket a tataiangolkert.hu weboldalon illetve a facebook.com/tatamalomkert közösségi oldalon találnak.