Megtartotta első tavaszi ülését a képviselő-testület

Tata Város Önkormányzat Képviselő-testülete március 29-én rendezte soros ülését a Városháza dísztermében, ahol a képviselők ezúttal 23 pontban tárgyaltak.

A rendelet-alkotáshoz kapcsolódó előterjesztések között az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló önkormányzati rendelet módosításáról született először döntés. Michl József az ülés utáni  sajtótájékoztatóján ezzel kapcsolatban elmondta: – A módosításra azért volt szükség, mert egy pályázatot szeretnénk kiírni arra vonatkozóan, hogy rendezett körülmények között lehessen kialakítani egy szabadstrandot az Öreg-tó partján. A téma már korábban felmerült, ezért szeretném újra megerősíteni, hogy biztosan nem kerül lezárásra a tópartot körülvevő sétány, azonban azt mindenképpen szeretnénk elérni, hogy aki akar, az normális körülmények között tudjon az Öreg-tóban fürödni, ezért egy szabadstrandot kell létrehoznunk.

Az önkormányzat és a tulajdonában álló gazdasági társaságok nem rendelkeznek megfelelő kapacitással a szabadstrand kialakítására és üzemeltetésére, azonban ezt a feladatot pályáztatás útján külső szolgáltató bevonásával meg lehetne oldani. Ahhoz, hogy a város ne kizárólag a saját tulajdonában lévő gazdasági társaság által, hanem külső vállalkozás bevonásával tudja biztosítani a lakosság részére a fürdő-és strandszolgáltatást, szükséges volt az önkormányzati SZMSZ ennek megfelelő módosítása.

A márciusi témák sorában az egészségügyi alapellátás is szerepelt, ezzel kapcsolatban három pontban is szavaztak a képviselők, akik tájékoztatást kaptak  a Tatai Egészségügyi Alapellátó Intézmény tevékenységéről, a tatai járóbeteg szakellátás helyzetéről, valamint a központi orvosi ügyeleti feladatok ellátásáról.  Ezen a területen komoly változások várhatóak idén – tájékoztatott Tata polgármestere, aki hozzátette: – Az ügyeleti ellátás például átkerül a mentőszolgálathoz, azt tehát nem az önkormányzat illetve a kistérségünk szervezi majd, ennek a változásnak a kezdeti időpontját azonban egyelőre nem tudjuk. Jelenleg még mi látjuk el ezt a feladatot a megszokott helyen, a Fürdő utcán található ügyeleti ponton az Inter-Ambulance Egészségügyi és Szolgáltató Zrt.-vel közösen, de ez a jövőben biztosan változni fog. Időközben zajlik a tatabányai Szent Borbála Kórház jelentős fejlesztése is, aminek következtében a tatai kórházban meg fog szűnni a rehabilitáció, s várhatóan még ebben az esztendőben átköltözik a megyeszékhelyre, így most az a feladatunk, hogy kitaláljuk, mi legyen a folytatás a helyi kórházunkban. Szeretnénk egy komoly felújítást követően újra jó hasznát venni az épületnek, s erre az a javaslatunk, hogy a súlyos, végstádiumban lévő betegeknek adjon majd helyet, ahol azokat ápolják, akiket már a kórházban nem tudnak kezelni, akiknek nem megoldott az otthoni ápolásuk, és az idősotthonban sem tudják őket gondozni az állapotuk miatt. Ez a hely biztosítaná a betegeknek a stabil, szakszerű gondozás lehetőségét, a családoknak, hozzátartozóknak pedig azt a lehetőséget, hogy bármikor meglátogathassák a szeretteiket. Ebben az elképzelésben támogat bennünket a megyei kórház, de tárgyalunk már erről például a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal is.

Az önkormányzat gazdasági társaságaihoz kapcsolódóan szintén több témát tárgyaltak a Városházán a képviselők. Az előterjesztések sorában szerepelt például a Tatai Rend-ház Kft. 2023. évi üzleti terve, a Tatai Városkapu Közhasznú Zrt. ez évi közművelődési munka és szolgáltatási terve, a közművelődési alapszolgáltatásokat végző szervezetek idei szolgáltatási terveinek jóváhagyása, a Fényes medencés strandfürdő idei üzemeltetése valamint pályázat kiírása a Városkapu Zrt. vezérigazgatói tisztségére. Emellett a képviselők egyeztettek a Móricz Zsigmond Városi Könyvtár működtetésének átszervezéséről, melyről Michl József úgy nyilatkozott: – Hamarosan elkészül Tata legújabb létesítménye, hiszen az Ady Endre utcán található egykori Tiszti Klub helyén még idén megnyitja kapuit a Magyary Zoltán Tudásközpont és az új városi könyvtár. Ehhez fűződően hozta meg a képviselő-testület azt a döntést, melynek nyomán a Tatai Rend-ház Kft. nonprofit Kft.-vé alakul, így alkalmassá válik arra, hogy ősztől az új könyvtár fenntartási és működtetési feladatait ellássa, s ezzel a Piarista Rendház tudásközponti funkciója, a tóvárosi városrészben is elérhető lesz majd.

Vagyongazdálkodási témában március 29-én döntés született a Kastély-tér fejlesztésével kapcsolatban. A Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF) megkezdte a rendezvényeknek is helyszínt biztosító, az Esterházy-kastély előtti terület újratervezését, a terület a Magyar Állam tulajdonában van, melyre az önkormányzatunk javára használati jog van bejegyezve. Az önkormányzatnak is van ott egy külön területe, a Bláthy Iskolával szemben lévő, magasabban fekvő kis parkrész, amit a város szintén szeretne ebbe a fejlesztésbe belevonni. Ezzel összefüggésben tárgyaltak a képviselők arról, hogy a tér mellett lévő, volt Fedeles lovarda tulajdonosa szeretné a jelenlegi leromlott állapotú lovarda ingatlanát megújítani és részben szálláshelyként, részben közösségi térként hasznosítani.

Az ülésen hat napirendi pont kapcsolódott humánszolgáltatáshoz, köztük egy beszámoló a Móricz Zsigmond Városi Könyvtár igazgatójának öt éves vezetői tevékenységéről, a Csillagsziget Bölcsőde és a Kertvárosi Óvoda alapító okiratának a módosítása, és egy tájékoztató a Gyermekbarát város program 2022. évi fontosabb eseményeiről. A beszámolók, tájékoztatók sorában, a képviselők döntöttek arról, hogy ismét kiírják a városképi jelentőségű épületek felújításának támogatására vonatkozó pályázati felhívást, melynek célja Tata településképének javítása a városképi jelentőségű helyi épületek utcai homlokzatának és tetőhéjazatának felújításán keresztül.

Az első tavaszi ülés végén, a képviselői kérdések között felmerült a hazai kastélyok jövőjéről szóló, a közelmúltban nyilvánosságra került törvénytervezet is, mellyel kapcsolatban sajtótájékoztatóján városunk polgármestere így nyilatkozott: – A tatai Esterházy-kastély épületegyüttesének egy része csodálatosan megújult, ami nagyon nagy örömünkre szolgált, s most egy törvénytervezet részletei jelentek meg azzal kapcsolatban, hogy egyes felújított kastélyok – köztük a tatai – üzemeltetése hogyan változhat meg a jövőben. Sokakat érdekel ez a téma, de nagyon fontos leszögeznünk, hogy erről egyelőre semmilyen döntés nem született még, csupán egy tervezetről van szó. Ettől függetlenül érdemes beszélnünk róla, ezért fogalmaztam meg képviselőtársaimnak azt a véleményemet, hogy amennyiben a tervezett változás bekövetkezne, Tatának először kell fellépnie és bejelenteni, hogy az önkormányzat szívesen vállalná a kastély üzemeltetését. Már 10 éve annak, hogy a Kuny Domokos Múzeum üzemeltetését a város átvette, és emellé 2015-ben a várat és a Német Nemzetiségi Múzeumot tulajdonba is kaptuk, tehát elmondhatjuk, hogy azóta nagy tapasztalatot szereztünk és számos jó gyakorlatunk van. Emellett a kastély felújításában és az ott található kiállítás berendezésében kiemelkedő szerepet töltöttek be a múzeumunk munkatársai, a tárlatban pedig több olyan tárgy is helyet kapott, ami korábban a várban volt kiállítva. Sok-sok szállal kötődünk tehát az Öreg-tó partján álló kastélyhoz, ezért örömmel vállalnánk a működtetést különösen úgy, hogy a tervezet szövegében most az szerepel: tíz éven keresztül a jelenlegi állami finanszírozás megmarad. Michl József hozzátette: – Azt viszont biztosan nem tudjuk vállalni, hogy a megkezdett felújítást befejezzük, ami 5-6 milliárd forintos költséget jelent, a témával viszont foglalkoznunk kell, ezért várjuk a további híreket, információkat, s amennyiben kiderül, hogy az állam tényleg nem kívánja tovább üzemeltetni a tatai kastélyt, úgy az önkormányzatunk fenntartja azt a lehetőséget, hogy átvegye ezt a feladatot. A városvezető kiemelte: – Jó szívvel fogadjuk a tataiak véleményét is ebben a kérdésben, de nagyon fontos, hogy ne pánikoljunk, ne hallgassunk a rémhírekre, hanem gondolkodjunk közösen erről a témáról.

Tata Város Önkormányzat Képviselő-testülete következő ülését várhatóan április utolsó szerdáján tartja majd.