Agostyáni Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Képviselő:

Zentner Miklós  – elnök

.

Székhely:

2835 Tata-Agostyán, Kossuth L. u. 70.

Mobil: 

+36 30 327 0802

E-mail:

zentner.miki@gmail.com

.

Tűzoltó parancsnok:

Baranyai János

+36 30 632 0305

.

Nyilvántartási szám:

11-02-0000687

Adószám:

18601699-1-11

Statisztikai számjel:

18601699-9499-529-11

Közhasznúsági fokozat:

Nem közhasznú

Egyesület formája:

egyesület

.

Cél szerinti besorolása:

polgári védelmi, tűzoltási tevékenység

Cél szerinti leírás:

Működési területén a tűzmegelőzés, tűzoltás, kárelhárítási teendők megszervezése és végrehajtása, mint elsőként riasztható, és igénybe vehető szervezet.

Az egyesület 1992-ben alakult. Működésük alatt számos alkalommal nagy segítséget nyújtottak a katasztrófavédelmi szervezeteknek a veszélyes helyzetek megelőzésében, elhárításában. Tagjai nyitott szemmel járnak a környéken, ha balesetveszélyt észlelnek, azonnal jelzik azt az illetékeseknek.

A tatai és az agostyáni rendezvények szervezésében, lebonyolításában is örömmel állnak rendelkezésre és segítenek, ezzel is erősítik a település közösségi életét. Gondoskodnak Agostyán szép ékszeréről, műemlékéről, a tűzoltó szertárról is.

Az egyesület az elmúlt időszakban pályázati forrásokból és az önkormányzat támogatásából megkezdte a tűzoltóház korszerűsítését. Ennek keretében kialakítottak az épületben egy vizesblokkot, új kaput kapott a garázs, melynek bejáróját is magasabbra emelték, továbbá kicserélték a nyílászárókat és a villamoshálózatot is modernizálták.

Az agostyáni egyesület jó viszonyt ápol a Tata németországi testvérvárosában, Gerlingenben tevékenykedő önkéntes tűzoltókkal már azóta, hogy 1987 szeptemberében Tata és Gerlingen képviselői aláírták a testvérvárosi megállapodást. Azóta is tartják a kapcsolatot, és általában kétévente meglátogatják egymást; legutóbb éppen 2022 őszén jártak a gerlingeniek Agostyánban.

Az egyesület a tataiak és agostyániak biztonsága érdekében végzett, és a közösségi életért tett segítőkész, önzetlen szolgálatáért Tata Város Önkormányzat Képviselő-testülete döntése alapján 2021-ben Tata Városáért kitüntetés arany fokozatában részesült.