Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság

Elnök:

Borsó Tibor

Örökös tiszteletbeli elnök:

Keresztesi József

Irodavezető:

Tóth Balázs Gergelyné Hubik Mónika

Székhely:

2890 Tata, Tanoda tér 5/a

Iroda:

2890 Tata, Bercsényi u. 1.

Telefonszám:

+36-30-290-2062

Hírportál:
Facebook:

https://www.facebook.com/mznttata

E-mail:

info@mznt.hu

Képzési azonosító:

B/2021/002412

A Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság létrehozása 1995-ben jelentős hatást gyakorolt a térség és a megye közösségi-kulturális életére. Névadónk nyomdokaiban járva, közművelődési feladatokat is ellátó népfőiskolánk legfőbb tevékenysége a képzés, a művelődés, az élethosszig tartó tanulás lehetővé tétele a polgárok ismereteinek bővítésével, aktív társadalmi-közösségi részvételük segítésével. Kompetenciafejlesztő képzési akkreditációnk megszerzésével felnőttképzési intézménnyé váltunk.

Mindenki által elérhető, sokszínű ismeretterjesztő előadások és képzések szervezése mellett a Komárom-Esztergom Megyei Éghajlat-változási platform tagjaként és a Komárom-Esztergomi Virtuális Erőmű Program alapító tagjaként a klímavédelem és környezettudatosság területén is jelen vagyunk. Folyamatosan valósítunk meg uniós projekteket, és sikeres pályázóként 2020-ban kiléphettünk a nemzetközi együttműködés színterére is. Szerteágazó feladataink közé tartozik még a Tatai-medence településeinek értékfeltáró, értékgyűjtő és értékmegőrző tevékenységének támogatása is.

Megújult, informatív honlappal, térségi hírportállal és 2005 óta megjelenő Hírmondó periodikával büszkélkedhetünk. 2021 szeptembere óta fenntartói vagyunk a tatabányai KPVDSZ Művelődési Háznak. Ezzel a lépéssel lehetőséget kaptunk arra, hogy tevékenységeinkkel, programjainkkal a megyeszékhelyen, tehát megyei szinten is jelen lehessünk.

Nagy hangsúlyt fektetünk az önkéntesség támogatására, és az önkéntes munka igazi tartalommal való feltöltésére, élménnyé emelésére. Az iskolai közösségi szolgálat keretében önkénteskedő középiskolásokat 2018 óta már az ötödik IKSZ Börzével segítettük, hogy személyesen találkozhassanak az őket váró fogadó szervezetekkel. Eddig összesen 2250 diák érdeklődött rendezvényeinken, és választották ki a nekik leginkább tetsző önkéntes feladatokat.

Szervezetünk tagsága 124 fő, munkavállalói létszámunk 18 fő. Két irodát működtetünk Tatán, székhelyünk a tatai volt Piarista rendházban található.

Közhasznúsági tevékenységeink idei látogatóinak száma 7574 fő.

Népfőiskolánk a kezdetektől fogva keresi annak lehetőségét, hogy küldetésének megfelelően milyen területen, milyen tevékenységekkel tud a leginkább hasznára válni szűkebb és tágabb környezetének. Ez a szemlélet vezérel minket programjaink, szolgáltatásaink, a jövőre vonatkozó stratégiánk megalkotásánál is, figyelembe véve az egyén, a közösség, illetve a kor követelményeit egyaránt. A Kárpát – medencei Népfőiskolai Hálózat tagjaként a helyi értékek felkutatását és népszerűsítését is igyekszünk elősegíteni.

Feladatainkat Tata Város Önkormányzatával kötött közművelődési megállapodás alapján, a Nemzeti Művelődési Intézettel együttműködve végezzük.

Hisszük, hogy Népfőiskolánk eddigi tevékenysége jelentősen hozzájárul az itt élők identitásának erősítéséhez, a hagyományos tatai lokálpatriotizmus gazdagításához, és nem utolsó sorban a város és a megye gazdag múltjának megismeréséhez, valamint a modern világunk változásainak megértéséhez, az új ismeretek megszerzéséhez.