Pötörke Népművészeti Egyesület

Képviselő:

Gyurkó Erzsébet – elnök

Székhely:

2890 Tata, Váralja u. 4.

Telefonszám:

0620 430 0749

Nyilvántartási szám:
Adószám:

18605349-1-11

Statisztikai számjel:
Közhasznúsági fokozat:
Egyesület formája:
Cél szerinti besorolása:
Cél szerinti leírás:

A Pötörke Népművészeti Egyesület 1996-ban jött létre a Pötörke Táncegyüttes által megteremtett alapokon. Művészeti vezetője Keltai Gábor lett, aki azóta is vezeti és irányítja a művészeti munkát. Az egyesület elnökségét az utóbbi években a szakmai munkában is részt vevő Gyurkó Erzsébet vette át.

Közös munkájukkal – és számos segítő közreműködésével – az együttes felvirágzott, sok ifjú táncos ismerte meg és ismeri meg jelenleg is egyesületi keretek között a közösség összetartó erejét, a hagyományok ízét, a táncházak hangulatát, a hagyományőrzők és egymás tiszteletét, a népdalokat, táncokat és egymást. Hosszú ideig maguk készítették koreográfiáikat is: Szegvári Ildikó, Gyurkó Erzsébet, Keltai Gábor és Szabó István voltak a koreográfusok, számos sikert értek el saját alkotásaikkal is.

Az együttes sokáig felnőtt táncosokkal működött, később óvodás kortól kezdték meg a néptáncoktatást, utánpótlás nevelést. Az utóbbi években már népi ének és népi hangszeres oktatást is folytatnak, nyári néptánctáborokat szerveznek, amelyek keretében olyan helyekre látogatnak el, ahol élő hagyományőrzéssel találkozhatnak.

Megalakulásuk óta rendszeres táncházakat rendeztek a felnőtteknek, amelyre az egész megyéből, sőt a határon túlról is jártak táncosok. Ebből fejlődött ki a Városi Folknap, amelyet húsz évvel ezelőtt rendeztek meg először, s azóta is minden évben sort kerítenek rá. Öt évig szorosan együttműködtek a Tatai Művészeti Iskolával, számos közös fellépésük volt a Tatai Sokadalmakban, a Millenárison és a Művészetek Völgyében, Kapolcson. Szegvári Ildikóval, a tatabányai Forgórózsa Népművészeti Központ vezetőjével összefogva rendeztek jótékonysági gálaműsort a Tánc világnapján, illetve a Nemzeti Összetartozás Napján több éven keresztül. Mindezek mellett az egyesület szervezi a „Sarkantyú peng, szoknya lebben” Nemzetközi Néptáncfesztivált a Tatai Patara Történelmi Fesztivál keretei között, valamint a Tűzugrást Szent Iván éjszakáján a Kálvária-dombon.

Az egyesület összlétszáma az utóbbi évtizedben 100 fő fölé emelkedett, jelenleg 240 tagot számlál. A 30 év alatt a műhelyükben megfordult táncosok létszámát igen nehéz megbecsülni, de kb. 2-3000 főre becsülhető.

A Pötörke számos elismerésben részesült az elmúlt évtizedekben, többek között 2016-ban elnyerték a Megyei Príma közönség díjat, Tata Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2004-ben Tata Városáért kitüntetés ezüst fokozatában részesítette az egyesületet a magyar népi kultúra hazai és külföldi népszerűsítése terén betöltött kiemelkedő szerepéért. 2008-ban pedig Keltai Gábor és Gyurkó Erzsébet részesült a Tata Városáért kitüntetés ezüst fokozatában a magyar népi táncművészet megismertetése és népszerűsítése terén betöltött kiemelkedő szerepükért.