Pro Dotis Egyesület

Képviselő:

Lőrincz Anita – elnök

Székhely:

2890 Tata, Kossuth tér 5.

Mobil:

+36 30 617 1291

Nyilvántartási szám:

11-02-0002050

Adószám:

18846807-1-11

Statisztikai számjel:

18846807-9499-529-11

Közhasznúsági fokozat:

nem közhasznú

Egyesület formája:

egyesület

Cél szerinti besorolása:

szociális tevékenység (pl. családvédelem, egészségkárosultak támogatása, idősek támogatása, ellátása, önsegélyezés, rászorultak támogatása, humanitárius szervezetek)

Cél szerinti leírás:

Az egyesület olyan szociális, nonprofit társadalmi szervezet, amely programok szervezésével, lebonyolításával, rehabilitációs és terápiás tevékenységgel segíti a rendezvényeken részt vevő gyermekek és fiatalok egészséges testi és szellemi fejlődését, szükség esetén segíti a gyermekvédelmi szervek munkáját, képviseli a gyermekek érdekeit, segíti a gyermekek családban való nevelkedését, szociálisan rászorulókat segítő – a gyermekek által lebonyolított – programok útján a gyermekek szociális érzékenységének fejlesztését célozza. Az egyesület kiemelt figyelmet fordít a gyermekek, a fiatalok érzékenyítésére az idősek valamint a hajléktalanok felé.

Az egyesületről

A Pro Dotis Egyesület azért jött létre, hogy elősegítse a tatai fiatalok közösségi-kulturális életének fejlesztését, szabadidő-eltöltési lehetőségeik bővítését, a résztvevők egészséges testi és szellemi fejlődését, és támogatást nyújtson számukra az önálló élet megkezdéséhez szükséges készségeik kialakításában, szociális érzékenységük, szervezőkészségük, vállalkozói kompetenciáik fejlesztésében. Kiemelt figyelmet fordít ugyanakkor arra is, hogy a fiatalokat közelítse az idősebb generációkhoz.

Az egyesület Tata Város Önkormányzatával, Tata Város Diákönkormányzatával és a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzattal együttműködésben 2022. április 21. és 24. között szervezte meg az első tatai Országos Diáktalálkozót. A „Projektre fel” címmel megrendezett három napos program keretében egy-egy kortásaikat támogató projekttervet állítottak össze a Nyíregyházáról, Debrecenből, Ibrányból, Hajdúszoboszlóról, Tatáról, Tatabányáról, Dunaalmásról, Környebányáról, Vértessomlóról, Szolnokról, Győrből, Sárvárról és Tolnáról érkező fiatalok, akik ezen kívül megismerkedhettek Tata nevezetességeivel, részt vehettek a MH 25. Klapka György Lövészdandár nyílt napján a HEXATLON extrém sportversenyen, a Peron Tehetségközpontban pedig egy esti koncertet is meghallgathattak.

Az egyesület „Fiatal vállalkozók Tatán” címmel előadássorozatot indított el azzal a céllal, hogy a jó személyes példákon keresztül megmutassa a Tatán élő és/vagy tanuló fiataloknak, hogyan válhatnak vállalkozóként sikeressé a városban, és ezzel ösztönözze őket arra, hogy ők is helyben keressék a boldogulás lehetőségét. Az első előadással szervezetünk bekapcsolódott a Közösségek Hete rendezvénysorozatába.

2022. július 2-án első alkalommal szervezte meg a Pro Dotis Egyesület Tata Város Önkormányzatával, a Peron Tehetségközponttal és a Talentum Iskolával, valamint Jenei Gabriellával, a tatabányai Jászai Mari Színház kulturális szakemberében és Lévai Ádám képzőművésszel együttműködésben a TOPArt Fesztivált. Az esemény keretében bábelőadásokat, gólyalábas és utcaszínházi bemutatókat láthattak az érdeklődők, meghallgathatták a Peron Tehetségközpont helyi fiatalokból álló formációinak előadását, megtekinthették a képzőművészek – köztük helyi alkotók – munkáiból összeállított szabadtéri tárlatot és egy bekapcsolódhattak egy kültéri alkotás létrehozásába is, a nap zárásaként pedig egy látványos tűzzsonglőr bemutatót is megtekinthettek az Öreg-tó partján az Építők parkjában. A rendezvény megvalósítását a Miniszterelnökség Családokért Felelős Államtitkársága egyedi támogatásban részesítette.

Az egyesület sikeresen szerepelt a Nemzeti Ifjúsági Tanács „Kis léptékű programok és események megvalósításának támogatása az Ifjúság Európai Éve 2022 keretében” című felhívásán, aminek köszönhetően 2022 decemberében „Mi a jövő útja?” címmel Komárom-Esztergom megyei ifjúsági vitanapot és gondolatbörzét szervez.