Tata és Térsége Kézműves Egyesület

Székhely:

2890 Tata, Fazekas u. 6.

Képviselő:

Molnárné Tamás Anetta

Telefonszám:

06703785053

E-mail:

molnarneanetta@gmail.com

Nyilvántartási szám:

11-02-0002084

Adószám:

18904576-1-11

Statisztikai számjel:

18904576-9499-529-11

Közhasznúsági fokozat:

Nem közhasznú

Egyesület formája:

egyesület

Cél szerinti besorolás:

kulturális és információs, kommunikációs tevékenység (pl. helyi tömegkommunikáció, művészeti tevékenység, kulturális örökség megőrzése, közgyűjtemény, kiadás, épített környezett védelme, népművészet, hagyományőrzés, közművelődés, kisebbségi, nemzetiségi kultúra ápolása)

Cél szerinti leírás:

A népművészet, ipar és képzőművészet, benne a kézművesség hagyományainak, értékeinek, technikai tapasztalatainak kutatása, feldolgozása, terjesztése, valamint, hogy összefogja és segítse a gyermek-, ifjúsági és felnőtt korosztály körében a tárgyalkotó népművészet megismerését.

Az egyesületről

Az egyesület legfőbb célja, hogy a tatai és térségbeli nép-ipar-és képzőművészeti tevékenységet művelő helyi és térségbeli kézműves mestereket, művészeket összefogja tradicionális művészeti tevékenységükben segítse, a helyi és térségbeli kulturális hagyományainkat közös erővel fenntartsa, éltesse és tovább örökítse a jövő nemzedékének.

Az egyesület vezetője, Molnárné Tamás Anetta Naszály önkormányzatával karöltve hozta létre a 2009 óta hagyományosan minden évben így 2019-ben is megrendezésre került Országos Fazekasmester Találkozót és Konferenciát, melynek legfőbb célja, hogy a nagy múltú fazekas hagyományairól híres központ (Tata) népművészeti, néprajzi értékeit oly módon ismertesse meg az érdeklődő közönséggel, hogy közben lehetőséget biztosít az ifjú fazekas inasok, tanulók számára az ország leghíresebb mestereitől tanulni, tapasztalatokat cserélni, szakmai fejlődésüket előre lendíteni. A programok során a résztvevő szakemberek munkáinak zsűrizésére adunk alkalmat és játékos versenyek keretein belül közelebb kerülhetnek a mesterségekhez az iskolákból érkező fiatalok is.

Korhű kézműves műhelyfoglalkozásokkal részt vesznek a Deák Patara lebonyolításában, mely program hagyományosan a Tatai Vár udvarában kerül megrendezésre, és a törököktől a visszafoglaláskor lezajló csatákat, a várkapu berobbantását (Patara) eleveníti fel. A Tata és Térsége Kézműves Egyesület korhű kézműves műhelyeket állít a várudvarban, melyek játékos vetélkedőn keresztül különféle feladatokat adnak a helyi iskolákból érkező diákok számára. A feladatsor elkészítéséhez segítséget nyújtanak a tatai Kuny Domonkos Múzeum munkatársai.

Mesterségek napja című rendezvényük a Barokk Fesztiválhoz kapcsolódva nyújt betekintést a kézműves mesterségek művelőinek mindennapjaiba, programok egy új, innovatív módon nyújtanak lehetőséget a rendezvényre ellátogató közönségnek a mesterségek alapjainak megismerésére, elsajátítására.

A „Tatai Tradíciók Nyomában” elnevezésű táboruk az ország fazekasságot oktató intézményeivel együttműködve nyújt lehetőséget az ifjú fazekas tanulóknak, hogy első kézből, a Tata fazekasságát fenntartó és oktató helyi mestertől sajátíthassák el azokat a gyakorlati ismereteket, melyekre iskolai keretek között nincs lehetőségük, s egy jobb, hatékonyabb utánpótlás nevelést biztosítson.

A Tatai Kézműves Kavalkád, a nagyközönség számára nyújt átfogó betekintést a térség népművészeti értékei, ill. kézműves mesterségeibe, bekacsolódhatnak a táncokba, énekekbe, kézműves foglalkozásokba, kis ízelítőt kapnak a hagyományőrző életmód képviselőitől lehetőséget biztosítva a csatlakozáshoz a jövőben.

Az „Adventre Hangolódva” programsorozat a térségben élő családoknak szól, az Ünnepre való közös készülődés hangulatát igyekszik feleleveníteni a mai rohanó világban. Kézműves mestereink segítségével a szülők és gyermekeik együtt készíthetik el otthonaik díszeit, mézeskalácsaikat, ezzel erősítve a családok összetartó közösségi életét.