Tatai Esterházy Énekegyesület

Székhely:

2890 Tata, Kalló u. 8.

Képviselő:

Schmidt Mónika – elnök

E-mail:

esterhazytata@gmail.com

Nyilvántartási szám:

11-02-0001293

Adószám:

18611423-1-11

Statisztikai számjel:

18611423-9001-529-11

Közhasznúsági fokozat:

nem közhasznú

Egyesület formája:

egyesület

Cél szerinti besorolása:

kulturális tevékenység

Cél szerinti leírás:

Tatai zenei hagyományok ápolása, a tatai Esterházy család zenei örökségét ápolja, értékeit továbbadja a zene iránt érdeklődő fiataloknak és felnőtteknek. Az egyházzenei hagyományok és a német nemzetiségi zenei örökség ápolása, az ilyen jellegű.

Az egyesületről

Az egyesület keretei között működő Tatai Esterházy Énekegyüttes 1996 kezdte meg működését, kezdetben 8 fővel.

Első tatai fellépései után részt vett a franciaországi Dammarie-les-Lys-ben rendezett Zene ünnepe című fesztiválon, Tata testvérvárosában. Ezt követte számos fellépés Tatán és közvetlen környékén, Budapesten, Szentgotthárdon, a német testvérvárosban, Gerlingenben, a szlovák Szőgyénben és az erdélyi Szovátán, ekkor már kibővült létszámmal.

Két alkalommal szerepeltek kórusminősítőn, mindkét esetben fesztiválkórus minősítést szereztek. Több rangos versenyen vett részt a kórus, 1999-ben a bécsi Nemzetközi Schubert Kórusversenyen és 2000-ben a budapesti Fények Városa Kórusversenyen, ahol első díjat nyert. 2007-ben a lengyelországi Pinczów-ban megrendezett nemzetközi egyházi kórusversenyen II. díjat kaptak. 2008-ban meghívást kaptak a Cantonigrosi nemzetközi kórusversenyre, Spanyolországba, itt 3. helyezést értek el, valamint a Grazi Kórusolimpiára, itt Arany diplomát és Bronz érmet kaptak. 2009-ben a Budapesti Nemzetközi Kórusversenyen is Aranydiplomát érdemeltek ki, 2010-ben Riva del Gardában két kategóriában is ezüst Diplomát kaptak.

A kórus rendszeres szereplője Tata fontosabb rendezvényeinek, állami és városi ünnepségeken, valamint az újévi koncerten állandó fellépő. Kezdettől, 2000-től résztvevője, majd több éven át szervezője és lebonyolítója volt a Tatai Barokk Fesztiválnak, ezalatt számos színvonalas koncert és operaelőadás jött létre.

A 19. században Tatán alkotó Menner Bernát zenei hagyatékának előadásával és közreadásával különleges feladatot vállaltak, mely tudományos kutatók érdeklődését is felkeltette. Az együttes 2001-ben Menner hat miséjéből kettőt CD-re vett, a harmadikat pedig 2020. szeptember 13-án a Szent Kereszt Plébániatemplomban mutatták be, azon a helyszínen, ahol csaknem 200 évvel korábban a darab premierje volt.

Sokat jártak Tata testvérvárosaiban és magyarországi koncerthelyszíneken, pl. a budapesti Szent István Bazilikában és Mátyás templomban is volt önálló koncertjük. Évente többször önálló estet rendeznek, ahol neves budapesti együttesek kíséretében is felléptek már (Arcangelo Kamaraegyüttes, Ars Longa Kamarazenekar, Budapest Saxophone Quartet). Több oratorikus mű előadásában közreműködtek, de közel áll hozzájuk a gospel, musical műfaja is. A Tatai Ütőegyüttessel is több közös koncerten szerepeltek. Ezzel együtt a komolyzene a kedvenc műfajuk, szeretnék, ha minél több ember lenne híve ennek a nemes művészetnek, ezért próbálnak minél több korosztályt megszólítani koncertjeinken, valamint tagjaink sorába is mindig hívnak fiatalokat is.

A kórus vezetője Schmidt Mónika, a Városi Zeneiskola tanára, aki karvezetői diplomáját 1980-ban szerezte Maklári József és Párkai István növendékeként a budapesti Zeneakadémián.

Magas művészi színvonaláért és Tata város kultúrájáért végzett önzetlen munkájáért a kórus és vezetője 2004-ben Tata Városáért Díj kitüntetésben részesült. 2009-ben a kórus Tata Városáért kitüntetés arany fokozatát nyerte el rangos nemzetközi kórusversenyeken való sikeres szerepléseiért.