Tatai Helytörténeti Egyesület (THE)

Székhely:

2890 Tata, Ady Endre u. 34.

Képviselő:

Dr. Kis Tiborné – elnök

Mobil:

+36-20-351-8511

Nyilvántartási szám:

11-02-0001320

Adószám:

18611911-1-11

Statisztikai számjel:

18611911-9499-529-11

Közhasznúsági fokozat:

nem közhasznú

Egyesület formája:

egyesület

Cél szerinti besorolás:

kulturális tevékenység

Cél szerinti leírás:

Az egyesület tagjainak, a város lakosságának bevonása a város közéletébe, a helytörténeti értékek feltárásában és védelmében. Cselekvő részvétel vállalása a város fejlesztésével, a környezet – különös tekintettel a lakókörnyezet – védelmével kapcsolatos feladatok.

Az egyesületről

Az egyesület 2000-ben alakult. Tata helytörténetének kutatásával, feltárásával, védelmével foglalkozik. Kulturális közművelődési tevékenységet folytat, fontosnak tartja a művészeti nevelést, a hagyományok őrzését. Városi rendezvények, kulturális előadások szervezésében vesz részt. Együttműködik a Kuny Domokos Múzeummal, valamint iskolákkal, kulturális intézményekkel.

Az egyesület 2001. március 24-én tartotta alakuló ülését. Tata Barátainak Köréből 43 tag kilépett és új egyesületet hozott létre. Céljaikat úgy fogalmazták meg, hogy működésük során mindazoknak emléket állítanak, akik szellemi, tudományos, művészeti és műszaki tevékenységükkel hozzájárultak Tata hírnevének növeléséhez.

Az egyesület az önkormányzat támogatásával a város több pontján tatai hírességek mellszobrát helyezte el, melyek a következők.

Öveges József fizikus, tanár

Magyary Zoltán közigazgatási szakember

Mikoviny Sámuel, Tata mocsarainak lecsapolója, mérnök, térképész

Bláthy Ottó Titusz, fizikus, feltaláló

Farkasházy Fischer Mór, keramikus, a Herendi Porcelánmanufaktúra felvirágoztatója

Dobroszláv Lajos festőművész

Örkény István, író

Az egyesület elnöke, Dr. Kis Tiborné 2018. augusztus 20-án vette át a Tata Városáért kitüntetés ezüst fokozatát, melyet Tata Város Önkormányzat Képviselő-testülete helytörténeti értékeink megmentése érdekében kifejtett önzetlen szervező munkájának elismeréseképpen adományozott számára. A Nemzeti Művelődési Intézet 2022 októberében Közművelődést támogató díjjal ismerte el Dr. Kis Tiborné több mint két évtizedes munkásságát.