Tatai Önkéntes Bűnmegelőző Polgárőr Egyesület

Székhely:

2890 Tata, Munkácsy Mihály u. 32.

Képviselő:

Rezes Róbert – elnök

Mobil:

+36-30-6210351

E-mail:

polgarorseg.tata@gmail.com

Nyilvántartási szám:

11-02-0000538

Adószám:

18600588-1-11

Statisztikai számjel:

18600588-9499-526-11

Közhasznúsági fokozat:

nem közhasznú

Egyesület formája:

egyesület

Cél szerinti besorolás:

polgári védelmi, tűzoltási tevékenység

Cél szerinti leírás: 

A helyi közrend és közlekedésbiztonság, a bűncselekmények megelőzése és a baleset-megelőzés, a gyermek- és ifjúságvédelem, az áldozatvédelem, valamint a környezetvédelem érdekében önkéntes társadalmi munkát végez, a Magyar Köztársaság alkotmányos rendjével összhangban.

Tata Város közbiztonságának és a lakosság szubjektív biztonságérzetének erősítése, javítása.

Az egyesületről

A Polgári Önvédelmi Egyesület az országban az elsők között, 1990-ben alakult meg Tatán, kezdetben 53 fős létszámmal. A szervezet cégszerű bejegyzésére 1991-ben került sor. Az egyesület 1994-ben és 1995-ben is egyik fő szervezője volt a Megyei Polgárőrnapnak, 1997-ben pedig Tatán szervezték meg az eseményt.

A 2000-es évek közepén komoly változásokon ment keresztül az egyesület. 2005-ben nevük Polgárőrség Tata névre módosult, a következő évben pedig elérték, hogy szervezetüket felvegye tagjai sorába a Mátrix-Police Polgárőr Szövetség.

Az egyesület céljai megvalósítása érdekében részt vesz bűnmegelőzési kiadványok szerkesztésében, iskolai bűnmegelőzési programok, előadások, bemutatók, kiállítások, tanácsadások szervezésében, közbiztonsági és bűnmegelőzési járőrtevékenység, figyelőszolgálat, valamint lakossági, önkormányzati rendezvényeken rendezői feladatok ellátásában. Működésük nemcsak Tatára, hanem a Tatai Rendőrkapitányság illetékességi területének egészére kiterjed.

1998-ban Wojejvodics János, az egyesület akkori elnöke, jelenlegi tiszteletbeli elnök, az Országos Polgárőr Szövetségtől elnyerte az „Év Polgárőre” kitüntetést, később a „Polgárőr Érdemkereszt” bronz és ezüst fokozatával is elismerték munkáját. 2002-ben Hegyi Júlia, az egyesület tagja kapta meg az „Év Polgárőre” címet Duna-menti árvízvédelmi tevékenységéért. Rezes Róbertet, az egyesület jelenlegi elnökét 2020-ban előbb szintén az „Év Polgárőrének” választották, 2021-ben pedig a polgárőr mozgalomban végzett tevékenysége elismeréseként a „Polgárőr Érdemkereszt” arany fokozata kitüntetésben részesült.

2021-ben az Országos Polgárőr Szövetség Elnöksége a polgárőr mozgalomban végzett tevékenysége elismeréseként a Tatai Önkéntes Bűnmegelőző Polgárőr Egyesületet az „Év Polgárőr Egyesülete” kitüntetésben részesítette. Ugyanebben az évben a szervezet a 2020/21. évi világméretű koronavírus-járvány idején, a Tatán és térségében élők egészsége érdekében végzett áldozatkész szolgálatért és példamutató helytállásért  Tata Város Önkormányzatától megkapta a Dr. Mészáros Gábor emlékérmet.