A védőnői szolgálatról

Címe: 2890 Tata, Fürdő utca 19. (Wágner Ház)

A védőnők eléréséről és időpont-egyeztetésről az alábbi linken tájékozódhat:
https://tata.hu/mindennapok/egeszsegugy/vedonoi-szolgalat-teruleti-vedonok/teruleti-vedonok/vedonok-korzetenkent/

 

A területi védőnői feladatok ellátását 2023. július 1-jétől a Komárom-Esztergom Vármegyei Szent Borbála Kórház vette át.

A Védőnői Szolgálat továbbra is a megszokott helyén, a Wágner házban működik, nem változtak a védőnői körzetek sem.

A magyarországi közegészségügy fejlesztése során 1915-ben azzal a céllal jött létre a Stefánia Szövetség – majd utódja, a Védőnői Szolgálat -, hogy a védőnői gondozás segítségével biztosítsa az állam a magzat és a gyermek egészséges fejlődését, a várandósok és a gyermeket nevelő családok életének támogatását, egy egészségesebben élő nemzet megvalósulását. Ez Európában egyedi kezdeményezés, mely ma is mintaként szolgál, ezért a Tudományos Akadémia 2013-ban a Magyar Örökség részévé nyilvánította a Védőnői Szolgálatot, 2015. június 13-óta pedig évente ünnepeljük a Védőnők napját.

A védőnői ellátás alapja a prevenció. A védőnő két fő tevékenységével támogatja az egyének és a családok egészségének megőrzését: a rendszeresen biztosított vizitek (családlátogatás) és a várandósok, gyermekek körében végzett egészségi állapotszűrések segítségével.

A védőnői szolgálati ellátás igénybevétele kötelező, arról nem lehet lemondani. A tanácsadáson való részvételhez előzetes időpont-egyeztetés szükséges.