A Holnap Városáért – A Fenntartható városért (2016, 2017)

A 2010-ben alapított City Hungary Program a fenntartható és élhető magyar városok vezető fóruma, mely azt tűzte ki célul, hogy olyan hazai és nemzetközi modelleket, tapasztalatokat, eszközöket mutasson be, amelyek már eredményt hoztak; hisz közös érdek a magasabb életminőség elérése. Ennek a programnak része a 2013-ban alapított nemzeti fenntartható városdíj, a Holnap Városáért Díj. Ennek célja, hogy az integrált városfejlesztési stratégia mentén a fenntartható városmodell működés 4 dimenzióját – a gazdasági prosperitást, a társadalmi egyensúlyt, az egészséges, zöld környezetet, a szellemi és kulturális örökség megőrzését – erősítse helyi, magyar példákkal.

Tata Város Önkormányzata 2016-ban másodszor pályázott a díjra, melyet ezúttal a Fenntartható város kategóriában nyert el.

A város pályázatában kiemelt szerep jutott a gazdasági prosperitásnak, valamint a társadalmi egyensúly kérdésének: a tehetséggondozásnak, az esélyegyenlőségnek. Ugyancsak fontos szerepet töltött be a pályázati anyagban a fenntarthatóság, a környezeti egyensúly megteremtése, az ezzel kapcsolatos legfontosabb projektek, valamint az energiaforrásaink használata.

Az Önkormányzat kiemelten kezeli Tata fenntartható fejlesztését a már meglévő természeti és kulturális értékek megőrzésén, fejlesztésén keresztül. Ennek érdekében a település átfogó városfejlesztési stratégiája, a Magyary-terv mentén valósít meg fejlesztéseket, melyek során integrálja a különböző típusú erőforrásokat. A gazdaság fejlesztése, a társadalmi és környezeti egyensúly biztosítása is fontos feladat, így a városvezetés külön programokat indít a hátrányos helyzetűekkel foglalkozó civil szervezetek számára, támogatja a tehetségeket, és a társadalom széles rétegének biztosít véleménynyilvánítási lehetőséget.

Folyamatosak a természeti és kulturális értékek megőrzésével, fejlesztésével kapcsolatos projektek is, hiszen Tata tudatosan törekszik arra, hogy fenntartható módon javítsa a tataiak életminőségét, és ezáltal ne csak mint a „Vizek Városa”, hanem mint „Fenntartható Város” kerüljön be a köztudatba.

2017-ben városunk ismét megkapta a Fenntartható város kategóriában a Holnap Városáért díjat. Ebben az évben a tatai pályázat az emberközpontú közigazgatás aktuális feladatairól, stratégiájáról szólt.