A Holnap Városáért – A Művészet, a kultúra, az örökség megőrzéséért (2015)

A City Hungary program még 2010-ben indult azzal a céllal, hogy olyan módszereket, modelleket mutassanak be Magyarországon, amelyek eredményesen és működőképesen segítik a fenntartható fejlődést. A Holnap Városáért díjat 2013-ban alapították, a nyertesek pedig három éven át használhatják a Holnap Városa Védjegyet.

A díjat 2015-ben 3 kategóriában írták ki, ezek:

A Fenntartható Városért
A Zöld Városért és
A Művészet, a Kultúra, az Örökség megőrzéséért kategóriák.

A Bíráló Bizottságot a fenntartható városmodellhez kapcsolódó különböző szakterületek vezető szakemberei alkották. Elnöke dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke, a zsűri tagjai pedig: dr. Gergely Erzsébet a magyarországi Fenntartható Fejlődés Bizottság elnöki tanácsadója, Dr. Szűcs Ervin a Weber Shandwick ügyvezető igazgatója, Pásztor Erika Katalina, az Építészfórum alapító-főszerkesztője, és Dr. Némethy Sándor, a Göteborgi Egyetem docense voltak.

Tata Város Önkormányzata 2015-ben a 19 díjazott közül egyedüliként két kategóriában is díjat kapott. „A Művészet, a kultúra, az örökség megőrzéséért” adományozott díj átadása előtt elhangzott:- Tata megérett a szakértők szerint arra, hogy a fenntartható városi modellben egy vezető modellszerepet mutasson be szélesebb körben. A város nemcsak természeti kincsekben gazdag, hanem történelmi hagyományaiban is, s a kultúra és a fesztiválok városaként is emlegethető. A díj átadásakor a helyszínen felelevenítették a műemléki épületek rekonstrukcióit, valamint a kiemelt nagyrendezvényeket. Ez az a város, ahol a helyi identitást az is megerősítette, hogy a kisiskolások a város saját tankönyvéből is tanulhatnak és ezáltal közelebb kerülhetnek gyökereikhez – hangzott el a szakmai értékelésben.