Az Év Kerékpárútja (2020)

A KTE Közlekedésbiztonsági Tagozata, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Magyar Kerékpárosklub által meghirdetetett pályázat amellett, hogy keresi Magyarország legszebbnek tartott kerékpárútját, szeretné ráirányítani a figyelmet a közlekedésbiztonságra és az utakhoz tartozó szakmai munka fontosságára (a tervezéstől a kivitelezésig és végül a fenntartásra). A pályázati felhívás célja továbbá a kerékpáros közlekedési forma további népszerűsítése, a mozgásforma egészségre gyakorolt jótékony hatásainak, valamint a klímavédelmi célok további kiemelése és a kerékpárosok közlekedésben betöltött szerepének további erősítése.

A beérkezett jelöléseket szakmai zsűri értékeli, és előszűri a pályázókat a hálózati szerepkör, a használati mód, a műszaki kialakítás, a közlekedésbiztonság, a szolgáltatási szint és komfortszint alapján. Ezt követően nyilvános szavazásra bocsátják a legjobbnak ítélt jelölteket.

Mindezek alapján 2020-ban az Által-ér völgyi kerékpárút Tata-Tatabánya közötti szakasza nyerte el az Év kerékpáútja címet. Az Által-ér völgyi kerékpárút Tatabánya-Tata közötti szakasza a forgalomtól leválasztva fut, és számos látnivalót tartogat. A legfontosabb kerékpárút Komárom-Esztergom megyében, jó minőségű, pihenőkkel tűzdelt. Nemcsak turisztikai, hanem hivatásforgalmi funkciót is ellát Tatabánya, Vértesszőlős és Tata esetében. A burkolat szélessége és állapota is megfelelő, ráadásul nem keresztez főutat, így forgalombiztonsági szempontból is magas szintet képvisel.