Biodiverzitás fővárosa (2010)

A 2010-es évet az ENSZ a biológiai sokféleség világévévé nyilvánította, ezért az Európai Unió LIFE programjának támogatásával a Balatoni Integrációs es Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. Magyarországon is meghirdette azt a versenyt, amelyben uniós környezetvédelmi és területfejlesztési szervezetek keresték a biodiverzitás, azaz a biológiai sokféleség fővárosait. Az első alkalommal meghirdetett pályázatra 43 település jelentkezett, és öt kategóriában (100 ezer lakos felett, 30-100 ezer lakos között, 10-30 ezer lakos között, 2-10 ezer lakos között, 2 ezer lakos alatt) díjazták a résztvevőket.

A verseny keretében az önkormányzatok a biológiai sokféleség területén mérték össze a tudásukat, és tevékenységüket bemutatva elért eredményeiket és környezeti teljesítményüket, többek között a zöld területek fejlesztése és vízfolyások rendezése, karbantartása terén vagy más fontos élőhely megőrzése során, ami magában foglalja a fejlesztési dokumentumaikban rögzített célokat, feladatokat, valamint a nyilvánosság tájékoztatását is a biológiai sokféleség megőrzésével kapcsolatban.

Az ország legkülönbözőbb pontjairól beérkezett nevezések közül a Magyarország Biodiverzitás Fővárosa címet a természeti értékekben gazdag és azokat régóta megőrző Tata nyerte el, városunk a 10-30 ezer lakos közötti kategóriában is az első helyen végzett. Az elismeréssel együtt járt, hogy Tata 43 település között képviseltethette magát Japánban, az ENSZ Biodiverzitás Konferenciáján Nagoyanban.