Komárom-Esztergom Megyéért Szakmai díj (2015)

A Komárom-Esztergom Megyéért Szakmai díjat a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat ítéli oda az olyan tevékenységek elismeréseként, amelyek hosszú távon a megyét szolgálják.

Az 1994-ben alakult tatai központú Által-ér Szövetség az első olyan civil szervezet, amely egy egész vízgyűjtőre kiterjedően igyekszik saját eszközeivel elősegíteni a fenntartható fejlődést, a környezeti rehabilitációt és az ezekkel összefüggő tevékenységeket, többek között a vidékfejlesztést, környezeti nevelést, természetvédelmet, fenntartható gazdálkodást, megújuló energiák használatát, és az ökoturizmust.

A Szövetség a díj elnyerését megelőző időszakban komoly szerepet játszott az Öreg-tó és az Által-ér helyreállításában, a Gerecse Natúrpark létrehozásában (ennek egyúttal munkaszervezetét is ellátja), a tatai Réti 8-as halastó rehabilitációjában, a Fényes tanösvény kialakításában és az oda érkezők szakmai kalauzolásában.

Emellett céljai érdekében fórumokat, továbbképzéseket, civil akciókat szervezett, vagy éppen egyeztetéseket folytatott a mindenkori kormányzati szervekkel, vezetőkkel, sőt intenzív európai uniós kapcsolatokat is ápolt. A térség civil szervezeteivel, oktatási intézményeivel is folyamatosan tartották a kapcsolatot, lehetőség szerint bevonták azokat a munkába vagy éppen előadásokkal, bemutatókkal segítették őket.