Köztérmegújítási Nívódíj (2017)

A Magyar Urbanisztikai Társaság és az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság által alapított Köztérmegújítási Nívódíj célja a tényleges társadalmi igényeket kielégítő, a meglévő örökségi és egyéb értékeket megőrző, azokat magas színvonalon bemutató és továbbfejlesztő, a település szerkezetébe illeszkedő, gazdaságilag is fenntartható módon megújult közterek feltárása, azok jó példaként való bemutatása, ezáltal a köztértervezési és fejlesztési tevékenység színvonalának emelése, kultúrájának terjesztése volt.

2017-ben a pályázaton a Városközpont kategóriában részesült elismerésben Tata Város Önkormányzata a Kossuth tér megújításáért. Az indoklás szerint örvendetes, hogy a teret övező, annak falait képező beépítést és az épületeket színvonalasan megújították, valamint, hogy a tér nagy elismerést váltott ki a helyiek körében, s a megújulás hatására a tér élete pezsgőbb lett, fejlődött.

A tér tervezője Török Péter Prima Primissima, Europa Nostra és Ybl Miklós-díjas táj- és környezetépítész volt, akinek nevéhez fűződik többek között a bajai főtér rendezése, a Szent István Bazilika környezetének kialakítása, a Holokauszt Emlékközpont kertje, a budapesti új Nemzeti Színház parkja és Orosháza főtere.