Pálma Rendezvényház

A Pálmaház a tatai Angolkert meghatározó építészeti eleme.

Ezt a Cseke-tó és a mesterségesen létrehozott Öreg-tó között elhelyezkedő nagy kiterjedésű parkot Esterházy Ferenc gróf megbízásából Böhm Ferenc létesítette 1783-ban, a 18. század második felében divatossá vált angolkertek mintájára.

A tatai Angolkert az ország egyik legnagyobb, ilyen jellegű parkja, ma műemléki jellegű terület. A park legnagyobb épülete a Pálmaház, amely építésének pontos idejét nem ismerjük, de több szerző is az 1800-as évek utolsó évtizedeire teszi. Eredetileg az Esterházy-család nyári parkjának díszéül szolgáló meleg égövi növények átteleltetését szolgálta.

A Pálmaház később a Hattyúligeti hidegfürdő, majd Kristály strand és az Angolpark vendégeit kiszolgáló kávéházként, mulatóházként, kioszkként működött, ugyanakkor egy 1925-ből való képeslapon az is jól látszik, hogy a pálmaházi szerepét is megtartotta az épület: a strandolásra kevésbé alkalmas, hideg hónapokban a park pálmáinak, narancs- és citromfáinak szolgált menedékül.

Az 1930-as évekből származó újságcikkek és képeslapok élénk társasági életről tudósítanak, a kioszkban megrendezett Anna-bálok messze földön híresek voltak.

A kioszk fénykorának évtizedekre véget vetett a II. világháború.

A lassan éledő belföldi turizmus igényeinek kiszolgálására a XX. század második felében turistaszállóvá alakították át az épületet, 6-9 méteres belmagasságú légterét födémekkel megosztották és válaszfalakkal apró, az eleganciát mindenben nélkülöző szobákra szabdalták. Az épületnek különleges hangulatot kölcsönző hatalmas ablakokat megszüntették, igénytelen kétszárnyú ablakokkal és falazatokkal váltották ki.

Az 1990-es évek végétől az épület üresen állt, állaga folyamatosan és rohamos mértékben romlott. Az életveszélyessé vált műemléki épület külső, belső rekonstrukciójára az Első Nemzeti Fejlesztési Terv Regionális Fejlesztési Operatív Programja támogatásával nyílt lehetőség a kétezres évek elején. A turisztikai vonzerők fejlesztését célzó pályázaton elnyert hazai és uniós forrás felhasználásával az épület visszakapta korábbi funkcióját, ma rendezvényházként várja kedves vendégeit.

A 2006 augusztusában megkezdődött rekonstrukciós munkálatok alig nyolc hónap alatt tüntették el közel 60 év pusztulás és pusztítás nyomait, és adták vissza eredeti szépségében az épületet a nagyközönségnek.

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal iránymutatásai szerint az épület szecessziós stílusban került felújításra. A rendezvényház klimatizált nagyterme akár 200 főt is befogadására is képes, a könnyen átrendezhető bútorzatnak köszönhetően a terem esküvők, céges rendezvények, kamaraszínházi előadások és kamarakoncertek megtartására is alkalmas.