Tatai Patara 1597 Török kori Történelmi Fesztivál

A tatai vár 1597. május 23-i ostromnak, az először itt használt patarának, vagyis kapupetárdának állítottak emléket a hagyományőrzők a tatai Patara megrendezésével, akik között magyarokon kívül lengyelek, németek, szlovákok, csehek, belgák is rendszeresen megfordulnak.

A fesztivált 2008-tól minden évben megrendezik, melynek során korhű jelmezekben és fegyverekkel modellezik a vár visszafoglalását, látványos csatajelenetek keretében.

A hagyományőrző fesztivál történeti háttere: A mohácsi csatavesztés után portyázó török csapatok Tata környékét feldúlták, de gróf Cseszneky György kapitány a várat sikeresen megvédte.

A törökök 1543-ban foglalták el Tata várát. A 145 éves török uralom idején kilencszer cserélt gazdát, és összesen tizenhat évig volt a vár török kézen. Egyik legnevezetesebb ostroma a tizenöt éves háború idején, 1597. május 23-án volt, amikor Gróf Pálffy Miklós komáromi főkapitány csellel – és egy ügyes hadi találmánnyal, a fesztiválnak nevet adó patarával – visszafoglalta a török kézen levő tatai erősséget. Ezzel a robbantó eszközzel döntötték be a várkaput Pálffy főkapitány vitézei.

Egy évvel később, Győr felszabadításánál is a Tatán kipróbált új fegyver indította el a sikeres ostromot.