Esterházy-idomító intézet és villakomplexum

Gróf Esterházy Miklós az 1880-as évtizedben angol lóidomárokkal vette fel a kapcsolatot, akik letelepedtek Tatán. A mai tatai Sport út 33-as számú villaépületet Esterházy Miklós építette. A villa Esterházyak elnevezésében „Szent György Villaként” szerepelt, Feszty Adolf tervezte, Joseph Drexler kivitelezte, és részben az istállókat Nieselberger István átépítette, mint építési vállalkozó.

A villa épülete központi szerepet játszott a Monarchia lovas életében, mint Nyilvános Magán Idomító Intézet. A Tata Baji út 1. sarki telkét összekötve a Sport út 29-cel egy versenyistálló rendszer alakult ki és működött 1885–1920 között. A kor és a világ legjobb lovas trénerei, jockey-i dolgoztak ezen a területen, és használták a villát: Henry Milne, George Hitch, Hutschenreiter Károly, Szemere Miklós, Maw William, R. Smart, J. Metcalf, dr William Richards, Herbert Reeves, Heat Robert, Alfred Beeson, James Styles. A versenyistállókat a korszak kiemelkedő tulajdonosai, üzletemberei, főurai üzemeltették. Az Osztrák-Magyar Monarchiában és Európában is Tata kiemelkedő szerepet töltött be, akkoriban ez volt a Magyar Newmarket. A Monarchiában 15 idomító intézet volt, ebből Tatán 10 működött. Ez volt Tata-Tóvárosban a legnagyobb.

1886-tól 1920-ig Tata-Tóvároson (Baji út 1 .- Sport út 33-29.) villa és a körülötte lévő komplexum 80-120 lónak adott helyet. A verseny és tréningpálya közelsége a lovas komplexumhoz a legideálisabb volt a korszakban. Akkori tudósítók Newmarkethez viszonyítva is jobbnak találták. Közel volt a tréning és versenypálya és a lovak szállításához a vasútállomás. A lovak vízellátását a területen ásott mély kút és tatai forrásvíz biztosította, ami a mai napig működik.

Fő céljuk volt az istállótulajdonosoknak, hogy kiváló alapot képezzenek Magyarország számára, valamint vezető szerepet kapjanak a Monarchiában lóversenyeztetésben és lótenyésztésben.

A villa helyt adott a helyi főuraknak, világhírű zsokéknak, lovaregyletnek, pályabíróknak, az akkori Lovas segélyegyletnek, zenés összejöveteleknek, biliárd versenyeknek, báloknak, teadélutánoknak.

Milne hívására érkezett ide Fred Taral (USA), aki 6 évet lakott a villában. Az USA halhatatlanok múzeumában lett kiállítva Taral amerikai és európai összes elért eredménye Osztrák-Magyar Monarchiában: 2450 derby győzelme volt hivatalosan. A villában megforduló világhírű szerződött zsokék, Robert Huxtable (450), Bonta Ferenc (250), Janek Géza tatai (1450 győzelem), R. Cleminson (300), Frank Sharpe (500), Tom Busby (650), Geoghagen.E (100), Gulyás Mihály tatai (250), J. May (150).

Nieselberger István (1880. Miklósi – 1954. Tata) építőipari vállalkozó 1947-től lakta a villát haláláig. A mai napig családi kézben maradt, így megőrizve a korhűséget és az eredeti enteriőrt az utókor számára.

A leszármazott Nieselberger Róbert szándéka a villa történelmi részének megismertetése Komárom Esztergom megyével, hogy mint kuriózum elősegítse a korszak megismerését. Tata város lakóinak, iskoláknak, a lovastörténelemnek olyan plusz információt kíván adni, ami közelebb viszi az olvasót Tata aranykorához. Emléket állít azoknak, akik lóversenyzésében, tenyésztésben világhírnevet szereztek Tatának.

 

A villa Komárom Esztergom Vármegye értékei között is megtalálható 2022.o8 óta.

Cím: 2890 Tata, Sport utca 33/a

Telefonszám: +36 30 830 6869

E-mail:henry.milne.amte@gmail.com

Web: https://antikvilla.hu/index.html

Facebook: https://www.facebook.com/Antikvilla1885

 

Látogatás : Csoportok részére  10-60 fő ig előre telefonon történő egyeztetés után.

Tréneri és jockey, abrakmesteri, tatai  és Angol,  Magyarországon élő leszármazottak családok jelentkezését várjuk, fotókkal ,relikviákkal villamúzeumhoz.