Fényes-fürdő

A várostól másfél kilométerre Naszály község felé, a Fényes-forrásokból enyhén szénsavas -os hőmérsékletű víz tört a felszínre. Közülük három forrásnak megkülönböztető nevet adtak a tataiak. A nádpadlóval elkerített felső forrást a grófné használta fürdésre. A kerítésen belül kis ház szolgálta az öltözésre és a homokföveny a napozásra.

A területet a gróf jágerei (erdészei) őrizték. A következő az ún. „Katona-forrás”, mert a laktanyából kivezényelt katonák csak ebben a forrásban fürödhettek. A legalsó a legszebb, amelyről az öregek elmondása szerint a fürdőt „Fényesnek” nevezték el. Ebből a három méter mély forráskráterből a tiszta vízben szabad szemmel is jól látható fehér kvarchomok-réteg bugyogott föl, és ezernyi buborék szállt fel a forrás felszínére. Az említett forrásokból, s azok lefolyó vizéből Tata község 1913-ban a közönség számára fürdőt alakított ki és a parton megépítette a közös öltözőt. A szerény körülmények nem csábították a vendégeket a Fényesre, ezért Tata képviselő-testülete 1927 nyarán a fürdő területén utakat épített, a sétányokra padokat helyezett el. A Naszályi út felől a kiépített bekötőúton naponta többször közlekedett az autóbusz a Kossuth térről a Fényes-fürdőre. Kosnár Sándor az új kabinsor mellé felépítette a csárdát, ahol a hideg és meleg ételek fogyasztása mellett cigányzene szórakoztatta a fürdőzőket.

A Fényes-források közelében levő Feneketlen-tó hideg és nagyon mély vizében nem fürödtek, csak horgásztak. Ma a Fényes-fürdőn egy 2000 m2-es sekély vizű, ún. „amorf”, és a természetes forrásokkal táplált Grófi-tó várja a fürdőzőket. A Fényes-fürdő területén bérelhető faházak és lakókocsi-parkolók vannak, valamint egy finn-rendszerű, elektromos tüzelésű szauna is működik. Májustól szeptemberig II. osztályú saját sátras és bérelhető kemping üzemel.

A fürdő közvetlen szomszédságában található Tatai Fényes Tanösvény 2015-ben került a látogatók számára kialakításra. 1350 m hosszú cölöpsétányról csodálhatják a Forrásvidékre látogatók az állandóan aktív forrásokat, találkozhatnak a tanösvényen élő, minden évszakban nyüzsgő állat- és növényvilágával, mindezt vezetett- vagy akár éjszakai túrák keretén belül.

A gyalogosan érkezők az autóbusz pályaudvarról (Május 1. út) óránként induló 3-as jelzésű járattal juthatnak ki. A kerékpárosok a Fényes fasor árnyat adó gesztenyefái alatt kerekezhetnek a fürdőhöz. A vasútállomásra vonattal érkezők 15-20 perces séta után érik el a közkedvelt strandot. Legtöbben autóval jönnek, ők hatalmas árnyas parkolóban hagyhatják gépkocsijukat.