A városért, a fiatalok védelmében is tervezik a „csendrendeletet”

Évente 10-15 millió forintnyi kárt tesznek a randalírozók és rongáló a város közterületein, nem beszélve az éjszakai zajongásról. Helyi rendeletben szabályozná a képviselő-testület a szórakozóhelyek nyitva tartását, s a kiskorúak védelmében is fellépne. Csendrendelet-tervezetnek titulálják a készülő előterjesztést, amelyben a törvényi előírásokon kívül az önkormányzat saját hatáskörében is szabályt alkotna a közterületek rendjéről – hangsúlyozta az előterjesztő Kaszál József önkormányzati képviselő, a humán és ügyrendi bizottság elnöke.

– Nem kívánunk drákói szigorral fellépni, de az ifjúság védelme és a város lakosságának pihenéshez való joga érdekében úgy látjuk, érdemes ezzel foglalkozni – indokolja meg Kaszál József a rendelet születését. A szórakozni vágyók kedvét nem szegnék, a nyári időszakban a turistákat is szívesen látják Tatán, ám a helyiek békéje és nyugalma legalább olyan fontos, mint az előbbieké. A kulturált szórakozókkal nincs is baj, de a rongálók, zajongók annyi bosszúságot és anyagi kárt okoznak, amely ellen tenni kell – szögezi le a képviselő. – Évente cseréljük az összetört padokat, pótoljuk a legázolt, letört növényeket.

Három lépcsős korlátozás vagy inkább szabályozást terveznek, amelynek egyik eleme a zajszint megállapítása. Bizonyos helyeket – kórház, egészségügyi intézmények környéke – csendes övezetté, azaz fokozottan zajvédetté nyilvánítanának, másutt az éjszakai ellenőrzéseket szigorítanák.

– A városban 587 üzlet működik, amelyek közül úgy 130-an foglalkoznak vendéglátással. Este tíz óra után alig tíz százalékuk tart nyitva, itt fokozottabb ellenőrzést kérünk a rendőrségtől. A megjelölt zárási idő be nem tartása pedig pénzbüntetést vonna maga után. A kiskorúak alkoholfogyasztását korlátozni kívánjuk minden lehetséges eszközzel. Üdvözlendőnek tartanám én magam is, ha az iskolaigazgatók időnként ellátogatnának a szórakozóhelyekre. A megelőzésben ez is egy eszköz lehet a fiatalok védelmében.

Tata nyáron fesztiválváros, sok rendezvény színesíti a napokat, de néhány éjszakai kurjongató, vagy túl „elnéző” vendéglátóhely bevétele többet ér-e, mint a kulturált városi hangulat, teszi fel a kérdést a képviselő. Az érintett éttermek, bárok, szórakozóhelyek tulajdonosainak, vezetőinek is kikérik a véleményét a rendelettel kapcsolatban, várják a javaslatokat. Idén már nem alkotják meg a helyi rendeletet, a jövő esztendei idegenforgalmi szezonra azonban már az alapos előkészítés és egyeztetés nyomán kialakított szabályzó szerint járnak el.