Szigorú költségvetés – működési hitel nélkül

Tata város 2010. évre szóló költségvetése 9 milliárd 304 millió forint, amelyből működésre 4 milliárd 198 millió forintot fordítanak, a felhalmozású célú bevételek és kiadások összege pedig 5 milliárd 106 millió forint. A csökkenő központi támogatás ellenére nem vesz fel működési hitelt a város, szögezte le Michl József polgármester, noha érzékenyen érinti a gazdálkodást a 146 milliós állami normatíva-elvonás. A február 10-iki rendkívüli önkormányzati ülésen a 18 képviselőből 16-an jelentek meg, a költségvetési rendeletet tízen elfogadták, hatan tartózkodtak a szavazástól.

E négyéves választási periódus negyedik, egyben legnehezebben összerakott költségvetését készítettük el – mondotta Michl József polgármester az elfogadott határozatot követően. A február 10-iki testületi ülésen az önkormányzati intézményeknek köszönetet mondott Michl József képviselőtársai nevében is, amiért megértették, hogy takarékoskodniuk kell az idén. Soha nem tékozoltak természetesen az iskolák, óvodák, a kötelező feladatokat ellátó intézmények, de a legszűkebb esztendő mindenkit próbára tesz. Működési hitelt nem vesznek fel, ezt a költségvetés tárgyalásának megkezdésekor leszögezték, s minden nyertes pályázat megvalósítását folytatják. 137 millió forintos működési tartalékalapot hozott létre az önkormányzat, az előre nem látható fontos kiadásokra. Az Árpádházi Szent Erzsébet Kórház és Rendelőintézet fenntartására előre láthatóan további összegeket lesz szükséges biztosítani. 30 millió forintot fejlesztésre jelöltek meg, sajnos, nem annyit, mint szerettek volna. A polgármester reményét fejezte ki: az új kormány elsőként az egészségügy gondjainak kezelését veszi sorra.

A 2006-os választási győzelmet követően Michl József javaslatára, testületi többséggel elhatározták, hogy a saját bevételek tíz százalékát fejlesztésre fordítják, így biztosítván az előrelépést. Tavaly még sikerült ezt a fogadalmat megtartaniuk, idén azonban ezt a tíz százalékot is a működésre kénytelen fordítani az önkormányzat. Az önkormányzati pályázati alapokat is szűkíteni kellett, de semmiképpen nem szűnik meg ez a támogatási lehetőség. A három év alatt mintegy 500 tatai civil szervezet kapott anyagi hozzájárulást az önkormányzattól, ehhez képest kevesebben és kevesebbet igényelhetnek a városi büdzséből. A központi költségvetésből a tavalyihoz képest 146 millió forinttal csökken a városhoz érkező állami normatíva, kultúrára és pedagógus továbbképzésre például egyetlen fillér sem fordítható.

A manapság nagy vitákat kiváltó egyéb juttatások kapcsán a tatai testületi ülésen is szóba került a meleg étkezési utalvány. A képviselők úgy határoztak, hogy az önkormányzati intézméynekben dolgozóktól az adóemelkedés miatt sem vonják meg az utalványokat, ám a korábbi hatezer forint helyett csupán 4800 forint értékben, tíz hónapon át. A költségvetés nem váltott ki heves vitát, néhány megállapítás hangzott el az ellenzék részéről. Igaz, minden bizottság tárgyalta a költségvetés tervezetét, miként az intézmények, s a kisebbségi önkormányzatok is véleményezték az előkészítés során.