Angolkert Malomkert – Angolkerti rehabilitáció III. üteme

Tata Város Önkormányzata a 234/2017. (VI.28.) Tata Kt. határozata alapján a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében pályázatot nyújtott be „Angolkert Malomkert – Angolkerti rehabilitáció III. üteme” címmel.

A TOP-1.2.1-16-KO1-2017-00003 jelű pályázatot 2017.12.20. napon kelt támogatási döntés alapján támogatásra érdemesnek ítélték.

 

A projekt időtartama:

Kezdőnapja: 2018.04.01.

Fizikai befejezésének tervezett napja: 2022.06.30.

 

A projekt finanszírozása:

Támogatás: 467.272.195,- Ft

Önerő: 7.817.000,- Ft

Projekt összköltsége: 475.089.195,- Ft

Támogatási szerződés aláírása: 2018. 01. 31.

 

A projekt célja:

A projekt célja a látogatók elé tárni egy olyan helyi adottságokra épülő, kulturális attrakciót, amely akár egymaga, akár az Angolpark és a környék többi látnivalójával (pl. Öreg-tó, Cseke-tó, Kiskastély stb.), vagy Tata más turisztikai attrakciójával (pl. Tatai vár, Eszterházy-kastély, Fényes Tanösvény stb.) összekapcsolódva többnapos programlehetőséget kínál minden korosztály számára, erősítve ezáltal a város turisztikai vonzerejét, valamint formálva a településimázst. A fejlesztés illeszkedik a felhívás céljaihoz: lehetővé teszi a térségbe utazó turisták tartózkodási idejének növelését, illetve hozzájárul a megye, a járás és a város turizmusára is jellemző szezonalitás csökkentéséhez, értékes és vonzó programot kínálva a turisztikai szezonon kívül eső időszakokban is a városba látogató turisták számára.

A projekt tartalma:

A „vizek városának” nevezett Tata történelméhez szorosan kapcsolódik a malomipar, az Angolkert pedig a város egyik legegyedülállóbb turisztikai attrakciója. A gazdag kulturális és ipartörténeti örökséget szem előtt tartva döntött úgy a település önkormányzata, hogy az Angolkert rehabilitációjának III. ütemében felújításra és turisztikai célú hasznosításra kerül a hosszú évek óta nem látogatható Jenő-malom és malomudvara, a régi Kristály fürdő területe. Így amellett, hogy megtörténik az Angolkert rehabilitációjának utolsó lépése, az angolkerti Malomkert létrehozásával a tatai molnárélet emlékei egy látogatóbarát, élményelemekkel gazdagított kulturális és turisztikai attrakció keretében lesznek látogathatók.

 

A fejlesztés a Komárom-Esztergom Megye Területfejlesztési Stratégiai és Operatív Programjának turisztikai programjában meghatározott tematikus kínálatok közül az Által-ér térségi komplex turisztikai kínálat intézkedésbe illeszkedik.

A fejlesztési koncepció alapján egy körbekerített, belépőjeggyel látogatható attrakció kerül kialakításra a volt Kristály fürdő és a Jenő-malom területén.

A műemléki védettségű Jenő-malom esetében hőszigetelés kerül az épületre, helyreállításra kerül a padlóburkolat, valamint az eredeti malomszerkezet, amelyen próbaőrlések is végezhetők lesznek. Az épület minden helyisége a kiállítás részévé fog válni. A belső, központi helyiségben egy interaktív tér keretében a tatai malmok belső működését, munkafolyamatait lehet majd megismerni. A Malomkertből a földszinti molnárlakásba érkezve először a felújításra kerülő szabadkéményes konyhába juthatunk. A bejárattól jobbra található helyiségben a molnárok mindennapi életéről készült ismeretterjesztő film vetítésére lesz lehetőség, míg a balra eső, közlekedő helyiség a malom belsejébe fog átvezetni. A galériaszinten múzeumpedagógiai foglalkozások megtartására lesz lehetőség. Az innovatív szolgáltatások közé tartoznak többek között a wifi pontok, a tatai malmok interaktív térképes megjelenítése okos világítással és VR szemüvegek.

A látogatóközpont egész évben várja az érdeklődőket, vasárnapokon és ünnepnapokon is (szünnap: hétfő). A fejlesztés fő célcsoportjai a családok és az iskoláskorú csoportok. Elsődlegesen a hazai, régión belüli, illetve kívüli vendégek alkotják a célcsoportot, másodlagosan azonban megjelennek a külföldi célcsoportok is.

 

 

 

Támogató – Közreműködő Szervezet

Kedvezményezett:
Tata Város Önkormányzata
2890 Tata, Kossuth tér 1.
Tel.: 06-34-588-616,
Fax: 0634-587-090
E-mail: polgarmester@tata.hu

Letölthető dokumentumok