Tata Kossuth tér városközpont értékmegőrző rehabilitációja

Tata, Kossuth tér városközpont értékmegőrző rehabilitációja
KDOP-3.1.1/A-09-2f-2011-0001

Tata Város Önkormányzata 2011-ben pályázatot nyújtott be a Közép-dunántúli Regionális Operatív Program keretében konzorciumi partnereivel (Cash-Trade Kft, a Gottwald Kft, a Nagykerti Kft és a Tatai Városkapu Közhasznú Zrt.). A KDOP-3.1.1/A-09-2f-2011-0001 jelű pályázatot 2012. januárjában 678.932.673,- Ft összegű támogatásra érdemesnek ítélték.

A projekt időtartama.
Kezdőnapja: 2014. 03. 03.
Fizikai befejezésének tervezett napja: 2015. 11. 30.
A projekt finanszírozása.
Támogatási intenzitás: 82,09%
Elszámolható költségek: 824.836.979-, Ft
Támogatás: 678.932.673-, Ft

A projekt tartalma:

  • a Kossuth tér és a hozzá kapcsolódó utcák (Komáromi utca, Bercsényi utca, templom melletti szervizút) fejlesztése, felújítása
  • a kapcsolódó épületek beruházásai:
  • Bercsényi utca 1.-szolgáltatóház, játszóház, ifjúsági ház kialakítása
  • Kossuth tér 17.- kávézó-cukrászda vállalkozói részvétellel
  • Kossuth tér – hírlappavilon megújítása vállalkozói részvétellel
  • Komáromi u. 1. – kályhakiállítás vállalkozói részvétellel

A projekt összefoglalása

A pályázatban a Kossuth tér városközpont fejlesztése a történelmi műemlékek megőrzésének jegyében történt. A városközpont közlekedésének fejlesztéséhez a tér, az utak, járdák burkolatát ki kellett cserélni, esztétikus, a történelmi hangulathoz illő és biztonságot, nyújtó közvilágítást kellett kialakítani. A közvilágítás jelentős bővítésére került sor, mely a közbiztonság növelését is szolgálta, ugyanúgy, mint a videóval támogatott őrző-védőrendszer felszerelése.

A fejlesztés során a zöldfelületek is fejlesztésre, ahol lehet megőrzésre kerültek.

A téren megjelent a tatai hagyományokhoz kapcsolódó vízi látványosság, egy ivókút. Új forgalomszervezés került kialakításra, a parkolás egy részét az elfogadott parkolási koncepcióval összhangban a tér közelében, de azon kívül létrehozott új parkolókba terelték.

Az önkormányzati tulajdonában levő volt Fischer Ház (Bercsényi utca 1.) Ifjúsági és Közösségi Házzá alakult. Az épület egyik részében került kialakításra és felszerelésre egy játszóház változatos készségfejlesztő játékokkal felszerelve. Az épület a játszóházon kívül egy ifjúsági tanácsadó irodának, valamint egy rendezvény teremnek is helyt ad. Az átalakítás során egy városmarketing iroda léthozására is sor került, mely a városfejlesztés és a városmarketing tevékenységek számára nyújt megfelelő színteret. Emellett egy nyilvános illemhely is kialakításra került. A Bercsényi utca 1. szám alatt kialakításra került egy szolgáltató ház, mely vállalkozók, közszolgáltatók részére bérlehető.

Felújításra került a téren található műemlék, az Immaculata szobor. A tér kialakítása biztosítja a piactéri funkciót, a vendéglátóhelyek, szolgáltató helyek bővítését a vállalkozói szféra bevonásával. Maga a tér fejlesztése is helyet biztosít ahhoz, hogy a kereskedelmi, vendéglátóhelyek kitelepedjenek a térre.

 

Kossuth tér sajtótájékoztató: vetélkedő

Kossuth tér sajtóközlemény: célegyenesben a Kossuth tér

Kossuth tér sajtótájékoztató közlekedés

Már kivehető a tér szerkezete

Tisztelt Tataiak, Autó- és Ingatlantulajdonosok, Közintézmények és Szolgáltatók!

Felhívás

Közlekedési változások a Kossuth téren

Jó ütemben halad a Kossuth tér rekonstrukciója

Sajtóközlemény lakosoknak

Új – forgalmi rend változás

Megtalálták a Szent Balázs templom alapjait

Forgalmi rend változás

Kossuth tér hulladék-elszállítás

Tisztelt Lakosok, Autó- és Ingatlantulajdonosok, Közintézmények és Szolgáltatók!

Megkezdődött a Kossuth tér felújítása