Esterházy-kastély

Kastélyvezető:

Pálházy Nándor

Cím:

2890 Tata, Hősök tere 9/A

Web:

A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. koordinálásában, Magyarország Kormánya és az Európai Unió által biztosított 2,4 milliárd forintos támogatásnak köszönhetően a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében újult meg a tatai Esterházy-kastély főépülete és parkja 2018 és 2020 között. A kastély a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások miatt 2021. május 26-án nyitotta meg kapuit a látogatók előtt.

A tatai kastély fejlesztése során a főépület és az úgynevezett kiskastély déli szárnyának teljes körű felújítása történt meg. A főépület teljes szerkezeti megerősítését követően megújult a tetőszerkezet, amely új cserépfedést kapott. Lezajlott a belső udvar újjáépítése, sor került a kiskastély mögötti támfal megerősítésére, a közművek rekonstrukciójára és megfelelő kiépítésére is.

A kastélyban „A Béke szigete” elnevezésű interaktív elemekkel gazdagított tárlat mutatja be az Esterházy család nemzetközi szerepét és a város fejlődésére gyakorolt hatását. A kiállítás az emeleti szobák megtekintésével kezdődik, ahol a „bel etage” („szép emelet”) nyitott ajtókon át feltáruló teremsora számtalan látnivalót kínál.

Az emelet központi tere a díszebédlő, ahol a restaurált faburkolat az Esterházy-ősök képmásait foglalja magában. A következő emeleti szalonban a diplomáciai pályán jeleskedő Esterházyak történetével ismerkedhet meg a látogató. Nem véletlenül kapta a kiállítás a „Béke szigete” címet: mind a vidéki tartózkodás és életmód nyugalma, mind a kastélyban lejátszódó történelmi események ehhez a fogalomhoz kapcsolódnak.

A könyvtárszobát a grófnői lakosztály teremsora követi, melyen végighaladva elképzelhetjük a grófnő mindennapjait, a berendezett termek után pedig a fürdőszoba következik. Különösen ritka és értékes a kastély épen megmaradt két fürdőszobája, márvány illetve holland csempe borítással. Az emeleti termekben tett sétát két játszószoba zárja, ahol a kislányok babaháza tulajdonképpen a kastély makettje, a kisfiúk ólomkatonái pedig a Tatán zajlott császári hadgyakorlat hiteles terepasztalán masíroznak.

A kastély megtekintése ezt követően a grófi lakosztályban folytatódik, amely a grófnői szobák alatt, a földszinten található. Ezen a szinten látható, számos más érdekesség mellett többek között az ún: Sátorszoba, a biliárdszoba és a grófi írószoba is. A földszinti nagyszalonban (rendezvénytér) további filmek várják a kastély és a család története iránt érdeklődő látogatókat. A rendezvénytérből közelíthető meg a kastélykápolna, amelynek restaurált terében áll az eredeti, 200 éves oltár.