Tatai Városkapu Zrt.

Vezérigazgató:

dr. Cseh Georgina

Cím:

2890 Tata, Váralja u. 4.

Telefon:

+36-34-589-555

Mobil:

+36-30-962 1348

E-mail:

info@tataivaroskapu.hu

Nyitvatartás:

H- P: 09:00 – 18:00

Szombat: 09:00 – 13:00

TATAI VÁROSKAPU Zrt.

Tata Város Önkormányzata 2007-ben döntött úgy,  hogy a közművelődés, a kultúra ápolásának segítésére, a turisztikai  feladatok végrehajtására  gazdasági társaságot hoz létre, a Tatai Városkapu Közhasznú Zrt.-t.

A Tatai Városkapu Zrt. -ről és az általa fenntartott intézményekről bővebb információ itt.

 

A Tatai Városkapu Zrt. üzemelteti az alábbi intézményeket:

A Magyary Zoltán Művelődési Központ

A művelődési központban  sok tatai civil közösség munkáját segítjük, gyerekek és idősek látogatják zenei és színházi programjainkat, bemutatkoznak ismert és fiatal képző- és iparművészek.

2890 Tata, Váralja út 4.

Telefon: +36 34 589 555

Mobil: +36 30 962 1348

E-mail: info@tataivaroskapu.hu

Angolkert

A Tatai Angolkert csodálatos környezetében az egyedülálló látnivalók mellett régiónk egyik legrégebbi, ugyanakkor legmodernebb szabadtéri színpadának műsorai is kiváló szórakozást nyújtanak.

Romantikus angolkert a vizek városában

A mindenki által ismert Öreg-tó mellett érdemes felkeresni a város keleti felén fekvő romantikus Cseke-tavat, és az azt körülölelő, gyönyörű ligeteivel, sétányaival és műemlékeivel méltán népszerű Angolparkot.

Az Angolkert története és építményei

Magyarország első angol típusú kertjét 1783-ban az Esterházy család megbízásából Bőhm Ferenc uradalmi mérnök telepítette. Az angolkertek az 1700-as évek közepén jöttek divatba. A francia kert merev, szigorú formái helyett a fákat és bokrokat nem szabályos mértani rendben, hanem csoportokban ültették úgy, hogy minden oldalról szép látványt nyújtsanak. Közöttük leheveredésre, piknikezésre csábító pázsit borította a talajt. Érdekesség, hogy Tatán ültették hazánkban először szomorú fűzeket. Ez a Kínából származó szép növény a romantika korának jellegzetes kerti dísze, később egyik legelterjedtebb fafajtánk lett. A kert kialakításának kedvezett az itteni források feltörő vize és a Cseke-tó, nem véletlen, hogy elsősorban vízkedvelő növényeket ültettek ide.

Műromok

Az Angolpark északi részén, nem messze a tótól találjuk a Charles Moreau által tervezett romantikus műromokat. Az 1801-ben emelt építményhez egy kis ívelt kőhídon át juthatunk. A műromok igazi romok felhasználásával épültek, többek közt a közeli vértesszentkereszti román kori apátság tucatnyi oszlop- és pillérkötegei, valamint domborműves római sírkövek is beépítésre kerültek. A hajdani, közelben fakadó karsztforrások patakja a műromokon folyt keresztül. Az Esterházyak alakították ki az építmény római fürdő jellegét, régebben Mátyás király idejében valóban fürdő állt ezen a helyen.

Egyéb épületek

Ugyancsak Charles Moreau tervezte a tó déli partján álló, 1850-ben épült, romantikus stílusú Török Mecsetet. A kissé elhanyagolt épület előtti padot, Kazinczy Ferenc látogatásainak emlékére állították.

A park bejáratától nem messze van a szépen felújított pálmaház épülete, amely napjainkban rendezvényházként üzemel. Nem messze tőle egy mesterséges barlang, az Avernus-barlang látható.

A felújított Kiskastély, avagy nyári lak, késő barokk épületét Fellner Jakab kezdte építeni, majd 1784-ben fejezték be. Az Angolpark legkorábbi épülete. Eredetileg nyári laknak épült, copf stílusban. Érdekessége, a terasz lépcsője, mely a vízbe dobott kavics keltette koncentrikus köröket idézi. 1784-ben Grossmann József építette. A felújított és 2015 júliusában átadott kiskastélyt az Esterházy család hajdanán nyári laknak használta, ahol az Angolparkban sétálva megpihenhettek. Jelenleg korhű, barokk berendezéssel és Herendi porcelán kiállítással várja a látogatókat a parkban.

Az előtte lévő füves területen Esterházy Ferenc gróf a két világháború között nagyszabású kulturális rendezvénysorozatot szervezett. A mostani szabadtéri színpad is a közelben van.

1948-ban a londoni olimpiára készülődő sportolók megkapták az Angolpark egy részét a felkészülésükhöz. Stílusosan az Angolparkot szemelték ki az akkori vezetők, a helyi párás, nyirkos mikroklíma a londonihoz hasonlító volta miatt. A sikeres olimpiai szereplés után véglegesítették az edzőtábort.

Megközelítés

Tata központi útjáról, az Ady Endre utcából nyílik a Hattyúliget utca, ezen 5 perc alatt a park bejáratánál vagyunk. Ugyancsak az Ady utcából nyíló Szabadság téren keresztül is elérhető a park.

A park egésze szabadon látogatható!

Cím:  2890, Tata, Patak köz 10.

Telefonszám: + 36 30 875 14 13

Email: tataiangolkert@gmail.com

Új Kajakház Ökoturisztikai Központ

Az Új Kajakház Ökoturisztikai Központ a tatai Öreg-tó partján a kerékpáros, vízi- és gyalogos túrázók, az aktív pihenést kedvelők, a természetért rajongó üdülni vágyók fellegvára, páratlan panorámája pedig otthona a céges, iskolai és magánrendezvények számtalan fajtájának.

2890 Tata, Tópart Sétány 2.

Telefon: +3630/562-60-60

E-mail: ujkajakhaz@gmail.com

Fényes fürdő és kemping

A Tata város központjától mintegy 3 km-re, a Fényes Forrásvidéken fekvő Fényes Fürdő és Kemping egy közel 30 hektáros természetvédelmi területen fekszik.

A Fényes-források tavait régen a tataiak különböző módon nevezték el:
A nádpallóval elkerített felső forrást a grófné használta fürdésre. A kerítésen belül kis ház szolgált az öltözésre és homokföveny a napozásra. A területet a gróf jägerei (erdészek) őrizték.
A következő az úgy nevezett “Katona-forrás”, nevét onnan kapta, hogy a laktanyából kivezényelt katonák csak ebben a forrásban fürödhettek. A legalsó a legszebb, az idősek elmondása szerint erről nevezték el a fürdőt Fényesnek. Ebből a három méter mély forráskráterből a tiszta vízben szabad szemmel is jól látható fehér kvarchomok bugyogott föl, és ezernyi buborék szállt fel a forrás felszínére.

A kempingben különböző kategóriájú és férőhelyes szállásokat vehetünk igénybe. Elsősorban a szabadidőjüket aktívan, kirándulással töltő vendégek számára ajánljuk.

Cím: 2890 Tata, Fényes fasor

Levelezési cím: 2890 Tata, Váralja út 4. hrsz.: 1363/95

GPS: 47.668164, 18.309949

Telefon: +36-34-588-144

Fényes kemping recepció

Telefon: +36-30-430-0180

E-mail: fenyesszallas@gmail.com

Fényes tanösvény

A Fényes forrásvidéken, a mélyből feltörő források, a láperdő soha be nem fagyó vizei felett épített 1350 méter cölöpsétányon a természet hihetetlen gazdagságával találkozik a Fényes tanösvény látogatója.

Izgalmas cölöpsétány a láp felett

Az egész évben, szezonon kívül is látogatható Fényes Tanösvény egy tizennyolc állomással rendelkező ökoturisztikai útvonal, amely interaktív módon mutatja be a fürdő területének természeti kincseit. Egyszerre informatív és szórakoztató turisztikai attrakció, mely bővelkedik kalandokban. A tanösvényt a Látogatóközpont helyi élővilágot bemutató kiállításai és foglalkozásai egészítik ki. A tatai ökoturisztikai tanösvény ideális célpont családosok és iskolai csoportok, valamint az aktív pihenés iránt érdeklődő turisták számára.

A Fényes forrásai

A láprétek és láperdők karsztforrásai 1973-ra a bányászat miatt kiapadtak, azonban annak leállta után, a kétezres években ismét megindultak. A forrásokból enyhén szénsavas, 20-22°C hőmérsékletű víz tör fel. A térség egyedülálló növénytársulásoknak és állatvilágnak ad otthont, megtalálható itt többek közt a fokozottan veszélyeztetett pókbangó, a fehér tündérrózsa és a selymes boglárka. Ezen kívül jelentős a helyi madárfauna: az erdei fülesbagoly és a pettyes vízicsibe mellett megfigyelhető a fokozottan védett cigányréce is.

Cím: 2890 Tata, Fényes Fasor 1363/95 hrsz.

Telefonszám: +36-30-592-7373

E-mail: tataifenyestanosveny@gmail.com