Pötörke Népművészeti Egyesület

Elnök:

Gyurkó Erzsébet

Művészeti vezető:

Keltai Gábor

Székhely:

2890 Tata, Váralja utca 4.

Próbaterem:

2890 Tata, Kocsi utca 5.

Mobil:

+36-20-430-0749

E-mail:

gyurko.erzsebet@gmail.com

30 év dióhéjban Gyurkó Erzsébet tollából

A Pötörke Táncegyüttest 1986-ban Túri György alapította s 1996-ig vezette. Ebben az időszakban szereztünk Arany II. fokozú minősítést 1988-ban. Már ekkor kialakult a téli népszokásokat is megjelenítő karácsonyi műsorok sorozata, valamint az 5 évente történő jubileumi előadások hagyománya. A Pötörkét a városban, megyében, valamint az egész országban majd külföldön is számos helyre hívták vendégszerepelni.

Évtizedekig tartó partnerkapcsolat fűzött minket a németországi gross-seelheimi táncegyütteshez, számos látogatást tettünk Tata testvérvárosaiban. Több alkalommal jártunk Franciaországban, Németországban, Ausztriában, Hollandiában, Lengyelországban, Korzikán, Mongóliában, Erdélyben. A 30 év alatt számos neves koreográfus dolgozott velünk: Túri György, Gábor Klára, Rigóné Szegvári Ildikó, Nagy Zoltán József, Török Sándor, Román Sándor, Szilágyi Zsolt, Juhász Zsolt, Szávai József, Méhes Kata, Kupec Mihály, Gémesi Zoltán.

1996-tól a Pötörke Táncegyüttes átalakult Pötörke Népművészeti Egyesületté, művészeti vezetője Keltai Gábor lett, aki azóta is vezeti és irányítja a művészeti munkát. Feleségeként és táncos társaként lettem segítője ebben a munkában, s az utóbbi években az egyesület elnöke. Közös munkánkkal – és számos segítőnk közreműködésével – az együttes felvirágzott, sok ifjú táncos ismerte meg és ismeri meg jelenleg is egyesületi keretek között a közösség összetartó erejét, a hagyományok ízét, a táncházak hangulatát, a hagyományőrzők és egymás tiszteletét, a népdalokat, táncokat és egymást. Hosszú ideig magunk készítettük koreográfiáinkat is: Szegvári Ildikó, Gyurkó Erzsébet, Keltai Gábor és Szabó István voltak koreográfusaink, számos sikert értünk el saját alkotásainkkal is.

Az együttes sokáig felnőtt táncosokkal működött, majd óvodás kortól kezdtük meg a néptánc oktatást, utánpótlás nevelést. Ebben jeles óvodapedagógusok működtek közre: Molnár Melinda, Bartók Anikó majd Szőnyegné Szegvári Emese – aki hosszú évekig vezette az óvodás néptánccsoportot. Az iskolás korú táncosokat Jónás Mónika, Kemény Mátyás is évekig tanították.

Rendszeres táncházakat rendeztünk a felnőtteknek, amelyre az egész megyéből, sőt a határon túlról is jártak táncosok. Ebből fejlődött ki a Városi Folk-nap, amelyet 20 évvel ezelőtt rendeztünk meg először, s azóta is töretlenül minden évben sort kerítünk rá. Számos neves előadó, együttes, zenekar fordult meg itt a 20 év alatt.

5 évig szoros együttműködésben működtünk a Tatai Művészeti Iskolával, számos közös fellépésünk volt a tatai Sokadalmakban, a Millenárison, a Művészetek Völgyében Kapolcson. Közös pedagógusokkal dolgozva hoztunk létre értékes műsorokat, szép emlékeket.

Kezdetektől fogva rendszeres résztvevői voltunk a megyei gyermek és felnőtt néptánc fesztiváloknak. Pedagógusaink, táncosaink szakmai tudásának gyarapítását mindig szem előtt tartottuk, így a C majd B kategóriás néptánc oktatói tanfolyamok elvégzése után a vezetők a Táncművészeti Főiskola keretei között folytatták tanulmányaikat.