Henry Milne Angol Lovastörténelmi Villamúzeum

Cím:

2890 Tata, Sport utca 35.

Telefonszám:

06308306869

A mai Sport utca 33. szám alatt álló villaépület központi szerepet játszott a lovaséletben. A Baji út 1. sarki telkével összeköttetésben egy versenyistálló-rendszer alakult ki a városban. Az így létrejött istállók 80-120 lónak adtak helyet.

Henry Milne (1857-1938) 1887-ben a világhírű telivér, Tokio idomárja, Péchy Andor hívására érkezett Tatára. A Sport utcai angol stílusú villában élt és dolgozott. A villa emellett a helyi főurak által a tatai angol kolónia számára szervezett zenés összejövetelek, bálok, teadélutánok helyszíne is lett.

A villában 1947 -től 1954-ben bekövetkezett haláláig a jelenlegi tulajdonos nagyapja és egyben Péchy Andor barátja, Nieselberger István építőipari vállalkozó élt. A villa mindmáig családi kézben maradt, így megőrizte az utókor számára az eredeti, korhű belső enteriőrt.

A tulajdonos, Nieselberger Róbert célja, hogy minél szélesebb körben ismertté tegye a villa történelmi részét, közelebb vigyen a tatai lovasélet aranykorához és egyben emléket állítson azoknak, akik lóversenyzésben és -tenyésztésben világhírnevet szereztek Tatának.