Kisalföldi ASzC Jávorka Sándor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium
Körmendi Csaba
2890 Tata, Új út 19.
+36-34-587-580
javorka@javorka-tata.edu.hu
www.javorka-tata.hu
Agrárminisztérium
1055 Budapest V. kerület, Kossuth Lajos tér 11.
“A hagyományőrzés nem a hamvak őrzése, hanem a tűz továbbadása!”
A nagy múltú iskola életére kifejezetten jellemző, hogy a hagyományok által, de a mában élnek. Szeretik mindazt, amit elődeiktől örököltek, tanultak, de mindezt a tudást szívesen ültetik át a mai életünkbe. A mezőgazdaság és az élelmiszeripar a mindennapjaik része, ott van az otthonunkban, a kertünkben, a konyhánkban, ott van a múltunkban és a jelenünkben, körülvesz minket és végigkísér az életünk során ugyanúgy, ahogy őseinket kísérte végig a történelem folyamán.
Az iskola mezőgazdasági és élelmiszeripari technikum és szakképző iskola. Olyan szakemberek képzését tűzték ki célul, akik felelősségteljesen és környezettudatosan akarnak tenni a saját maguk és embertársaik érdekében. Céljuk, hogy a rohamosan fejlődő, digitális világban is szem előtt tartsák, hogy természeti lények vagyunk, biológiai igényekkel, melyek egyike a táplálkozás és a táplálékunk.
Fontos felismernünk, hogy futószalagon gyártani, tejet, kenyeret, zöldséget és gyümölcsöt nem lehet. Ehhez vissza kell nyúlnunk őseink hagyományaihoz, a tőlük kapott tapasztalatokhoz, mindezt fűszerezve a mai technológia kényelmével. A szakmáikban mindig szükség lesz az emberi munkára, az emberi gondolkodásra, az érzelemre, az ítélőképességre, a természeti környezet legapróbb rezdüléseinek az ismeretére és a föld, a körülöttünk lévő élő környezet szeretetére.
Az iskola tanulóit bevezetik az általuk oktatott szakmák történetébe, megismerkedhetnek a növénytermesztés, az állattenyésztés és a kertészet szépségeivel és nehézségeivel, találkozhatnak a háztáji és üzemi körülmények között tenyésztett haszonállatok többségével, megtapasztalhatják az élelmiszergyártás folyamatát. Saját pékségükben készíthetik el kovásszal sült kenyerüket és saját tangazdaságukban vehetnek részt a növénytermesztési és állattenyésztési munkálatokban.
Az iskolában „jávorkás” generációk nőttek fel, adták át szülők gyermekeik számára ezt az életérzést. Több olyan oktató kollégával büszkélkedhet tantestületük, akik diákként maguk is a Jávorka padjait koptatták és emiatt a rendkívüli érzelmi kötődés miatt küldetésként élik meg, hogy a tudásukat átadják a jövő nemzedékének. De nem csak ők, valamennyi az iskolában dolgozó oktató és oktatói munkát segítő munkatárs célja, hogy tudást és élményeket adjanak a tanulóiknak. Nem hisznek a versenyiskolákban, azokban az intézményekben, ahol minden a versengésből, a díjak megszerzéséből, a folyamatos külső bajnokságokról szól. Hiteles embereket és jó szakembereket szeretnének nevelni. Olyan kiváló egyéniségeket, akikre egész hátralévő életünkben büszkék lehetnek. Akiknek hitük van, értékrendjük van, és céljaik vannak. Akik képesek a saját lábukra állni, és egy napon jól képzett szakemberekké, felelősségteljes állampolgárokká és szülőkké válni.
Az alkotásban, a hittel vállalt munkában hisznek. Ezért kelnek fel nap, nap után, ezért dolgoznak és ezért várnak minden érdeklődő tanulót a közösségükbe.