Kisalföldi ASzC Jávorka Sándor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

Megbízott igazgató:

Körmendi Csaba

Cím:

2890 Tata, Új út 19.

Telefonszám:

+36-34-587-580

E-mail:

javorka@javorka-tata.edu.hu

Web:

www.javorka-tata.hu

Fenntartó:

Agrárminisztérium

Székhely:

1055 Budapest V. kerület, Kossuth Lajos tér 11.

“A hagyományőrzés nem a hamvak őrzése, hanem a tűz továbbadása!”

A nagy múltú iskola életére kifejezetten jellemző, hogy a hagyományok  által, de a mában élnek. Szeretik mindazt, amit elődeiktől  örököltek, tanultak, de mindezt a tudást szívesen ültetik át a mai  életünkbe. A mezőgazdaság és az élelmiszeripar a mindennapjaik része,  ott van az otthonunkban, a kertünkben, a konyhánkban, ott van a  múltunkban és a jelenünkben, körülvesz minket és végigkísér az életünk  során ugyanúgy, ahogy őseinket kísérte végig a történelem folyamán.

Az iskola mezőgazdasági és élelmiszeripari technikum és szakképző  iskola. Olyan szakemberek képzését tűzték ki célul, akik  felelősségteljesen és környezettudatosan akarnak tenni a saját maguk és  embertársaik érdekében. Céljuk, hogy a rohamosan fejlődő, digitális  világban is szem előtt tartsák, hogy természeti lények vagyunk,  biológiai igényekkel, melyek egyike a táplálkozás és a táplálékunk.

Fontos felismernünk, hogy futószalagon gyártani, tejet, kenyeret,  zöldséget és gyümölcsöt nem lehet. Ehhez vissza kell nyúlnunk őseink  hagyományaihoz, a tőlük kapott tapasztalatokhoz, mindezt fűszerezve a  mai technológia kényelmével.  A  szakmáikban mindig szükség lesz az  emberi munkára, az emberi gondolkodásra, az érzelemre, az  ítélőképességre, a természeti környezet legapróbb rezdüléseinek az  ismeretére és a föld, a körülöttünk lévő élő környezet szeretetére.

Az iskola tanulóit bevezetik az általuk oktatott szakmák  történetébe, megismerkedhetnek a növénytermesztés, az állattenyésztés és  a kertészet szépségeivel és nehézségeivel, találkozhatnak a háztáji és  üzemi körülmények között tenyésztett haszonállatok többségével,  megtapasztalhatják az élelmiszergyártás folyamatát. Saját pékségükben  készíthetik el kovásszal sült kenyerüket és saját tangazdaságukban  vehetnek részt a növénytermesztési és állattenyésztési munkálatokban.

Az iskolában  „jávorkás” generációk nőttek fel, adták át szülők  gyermekeik számára ezt az életérzést. Több olyan oktató kollégával  büszkélkedhet tantestületük, akik diákként maguk is a Jávorka padjait  koptatták és emiatt a rendkívüli érzelmi kötődés miatt küldetésként élik  meg, hogy a tudásukat átadják a jövő nemzedékének. De nem csak ők,  valamennyi  az iskolában dolgozó oktató és oktatói munkát segítő munkatárs  célja, hogy tudást és élményeket adjanak a tanulóiknak. Nem hisznek a  versenyiskolákban, azokban az intézményekben, ahol minden a  versengésből, a díjak megszerzéséből, a folyamatos külső bajnokságokról  szól. Hiteles embereket és jó szakembereket szeretnének nevelni. Olyan  kiváló egyéniségeket, akikre egész hátralévő életünkben büszkék  lehetnek. Akiknek hitük van, értékrendjük van, és céljaik vannak. Akik  képesek a saját lábukra állni, és egy napon jól képzett szakemberekké,  felelősségteljes állampolgárokká és szülőkké válni.

Az alkotásban, a hittel vállalt munkában hisznek. Ezért kelnek fel  nap, nap után, ezért dolgoznak és ezért várnak minden érdeklődő tanulót  a közösségükbe.