Kenderke Református Alapfokú Művészeti Iskola

Intézményvezető:

Farkas Emőke

Székhely:

2890 Tata, Almási utca 24.

Telefonszám:

+36-34-587-005

E-mail:

neptanc@kenderke.hu

Adószám:

18612747-1-11

Fenntartó:

Tatai Református Egyházközség

OM azonosító:

200359

Egyesületük:

Tatai Kenderke Néptáncegyesület
2890 Tata, Almási utca 24.
06-34/587-005
neptanc@kenderke.hu
adószám: 19148140-1-11
elnök: Hulinné Gyenizse Judit

Forrás: http://kenderke.hu/iskolankrol/

Kenderke, az ország első néptánc művészeti iskolája.

Születésük” éve 1981, amikor a Kun Lajosné vezette gyermek néptánccsoport megkezdte működését, és rövid idő alatt országos élvonalbeli eredményeket ért el.

Művészeti iskolájukat Kun Katalin 1996-ban szülői támogatással alapította, melyben hagyományaink őrzésére elkötelezett, kiváló néptánc pedagógusok tanítottak eddig közel 4500 gyermeket és felnőttet. Képzési kínálatunk: néptánc, moderntánc, társastánc, népzene (hegedű, kontra, nagybőgő, citera, trombita, furulya, ének).

Feladatuknak tekintik népünk kultúrájának visszahonosítását, tömeges átadását, igényes színpadi megjelenítését. Mindezeket a gyermekek szolgálatába állítják úgy, hogy épüljön fizikumuk, fejlődjön szellemük, lelkiségük, hogy játékaikon, dalaikon, táncaikon keresztül megélhessék az együttlét örömét, az iskolát összetartó szeretetet és a közösség biztonságát.

Közel ötszázan járnak több mint 20 együttesükbe. Az óvodások és a 12 évfolyamos művészeti iskola mellett az idősebbek a Tatai Szarkalábakban, a volt diákok a Tata Táncegyüttesben, a muzsikálni vágyók a Kenderke Barátai Zenekarban találják meg társaikat, barátaikat. Az időszakosan látható Táncszínházukban, az irodalmi-, és a nemzeti ünnepeinkre rendezett műsorainkban 60-100 gyermek és felnőtt közreműködik. Az alkotók, a koreográfusok az iskola pedagógusai, akik közül többen itt nőttek fel.

A nevelőtestület tagjai országos koreográfiai-, csoportos-, szóló díjakkal, az év legjobbjainak járó antológiás meghívással, rangos hazai és európai fesztivál-fellépésekkel büszkélkedhetnek. A legtöbb díjat eddig Jakab András és Kánya Réka tanítványai nyerték.

A Kenderke folyamatos megújulásának egyik eredménye a Fürkész Program. A négy művészeti ágra kiterjedő, projekt szemléletű képzés a népművészet kiapadhatatlan forrásából merít. Irányítója Farkas Emőke, aki Gyenizse Judit kézműves ötleteire támaszkodva a családoknak is szervez ismeretbővítő „Szöszölő” napokat.

Játszóik, táncházaink mellett az „Élő hagyomány” sorozatunk részeként a felújított Kossuth térre is szerveznek interaktív programokat. Így lehet mindenki számára ismert: a regölés, a betlehemezés, a böjti karikázó, a pünkösdölő, az aratóünnep, a húsvéti- és a kiszéző szokások, a farsangi tréfálkozások, az „alakoskodások”.

Letölthető dokumentumok