Mikoviny Sámuel Által-ér Vízi, gyalogos, kerékpáros emléktúra

A Mikovinyi Sámuel Által-ér evezős emléktúra ötletét 20 éve, 1995-en találta ki Kaptay György. Az első évben az evezést néhány fővel s hajóval, meglehetősen sok vízi akadályt legyőzve teljesítették a résztvevők.

A túra a kezdeti, baráti meghívottak részvételétől mára eljutott odáig, hogy a hazai evezős társadalom által is számon tartott szabadidősport rendezvénnyé vált, melyen 350-550 fő vesz részt. Minden évben egyre több külföldi nevező is látogatja az eseményt.

A szervezésben a kezdetektől részt vesznek a Révalmási Tutajosok, az Aloxid Vízisport Egyesület és a Zöld Sziget Kör Természetvizsgáló Közhasznú Egyesület. A kezdeti, kis létszámú evezős megemlékezés mára egy Tata Város által is támogatott kiemelt sportrendezvénnyé nőtte ki magát. A szervezők máig egy, az evezős sportot népszerűsítő családi eseménynek tekintik.

Amit még tudni kell: Mikovinyi Sámuel emlékének megőrzésére hozták létre az Által-ér evezős emléktúrát, amely az egész országban nagyon népszerű esemény, amely vonzza Tatára, a megyébe a külföldieket is.

Mikovinyi Sámuelre (mérnök, földmérő és földrajztudós volt, a térképészet hazai megalapítója és úttörője) nem véletlenül emlékeznek ezzel a túrával a vizek városában, hiszen sokoldalú munkásságának nagy szerepe volt a tatai és környékbeli mocsarak lecsapolásában a 18. században.

Az Által-ér közel 50 kilométer hosszú folyó (ér), amely a Vértes hegység vizeitől megerősödve keresztül folyik a tatai Öreg-tavon, végül Dunaalmásnál ömlik a Dunába.

Tatán mindig a Berta-malomtól van a vízitúra rajtja, onnan, 13 kilométeren át egészen Dunaalmásig „menetel” a mezőny a különböző vízi alkalmatosságokkal. Ennek a túrának a környezetvédelem fontosságára való felhívás is célja. Ez nem verseny, hanem egyszerű csónakázás Dunaalmásig, néhány kilométeren át. Idegenforgalmi vonzata nem lebecsülendő, ráadásul sokan már egy nappal korábban eljönnek Tatára, így a másnapi rajtig gyönyörködhetnek a vizek városában. Az esemény a nevezőkön kívül rengeteg érdeklődőt vonz, rendre nagy tömeg szurkol a vízre szállóknak a tatai Berta-malom melletti rajthelyen. Nagyszerű látványt nyújt a különböző színekben pompázó vízi járművek sokasága, a hömpölygő Által-ér, amely bizony alaposan próbára teszi az indulókat.

A mezőny a Dunaalmási nagyzsilipnél ér célba, ahol hagyományos, vendégmarasztaló babgulyással várják az általában 4-500 résztvevőt.

További információ:

Web: www.zszk.hu

E-mail: zoldszigetkor@gmail.com

Telefonszám:

Oláh András 30/549-2006, 20/596-48-80
Mocsi Ádám 70/385-7981