Tatai Minimaraton és Félmaraton

A Tatai Minimaratont 1984-ben rendezték meg először városunkban az ötletgazda és a szerzői jog tulajdonosa, Varga István kezdeményezése nyomán. A verseny célja az atlétikai sportág, a rendszeres testedzés népszerűsítése, versenyzési lehetőség biztosítása, a nemzetközi sportkapcsolatok ápolása.

A minden évben augusztus első szombatján megrendezett utcai futóverseny érinti a város legszebb részeit: az Öreg- és Cseket-tavat, az Angolkertet. A verseny komoly hagyományokkal és nemzetközi elismertséggel rendelkezik, Volt olyan év, amikor a Nemzetközi Páneurópai Unió védnökségét élvezte, volt, amikor a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Sport For All Bizottsága is kiemelt rendezvényei közé sorolta. A rangos sporteseményen minden évben képviseltetik magukat Tata testvértelepüléseinek csapatai is.

A verseny távja az eredeti kiírás értelmében 14 kilométer volt, 2019 óta már 21 kilométeres, félmaratoni táv is teljesíthető a megmérettetésen. Ennek első 14 kilométere megegyezik a Minimaraton útvonalával, majd ezt követi még egy kör futás az Öreg-tó körül. A 14 kilométeres táv egyéniben és 3 fős (férfi, női) váltóban, míg a 21 kilométeres táv csak egyéniben teljesíthető. A szintidő a Minimaraton esetében 2 óra 20 perc, a Félmaraton esetében 3 óra. A 14 éven aluliak az egyéni versenyben csak szülői nyilatkozattal indulhatnak.

A verseny főszervezője hosszú ideig a SPRINT futókör volt, jelenleg a Footour Futó, Kerékpáros és Triatlon Sportegyesület, Tata Város Önkormányzata és a Tatai Városkapu Közhasznú Zrt. látja el a szervezési feladatokat.

Információ:

Róth Balázs: 20/433-9607

info.footour@gmail.com

Tompa Andor: 30/749-7343

sportfererens@tata.hu