Mozgalmas időszakot zárt a Tatai Helytörténeti Egyesület

Március 24-én rendezték a Tatai Helytörténeti Egyesület éves közgyűlését a Német Nemzetiségi Múzeumban, ahol bemutatták a közösség legújabb évkönyvét is.

Az egyesület 2000-ben alakult, és azóta is városunk helytörténetének kutatását, feltárását, a helyi értékek, hagyományok védelmét, továbbadását tartja legfontosabb feladatának.

A közel 120 tagot számláló civil szervezet a mögöttünk álló esztendőben is aktív volt, és jelentős szerepet vállalt a Fellner Jakab Emlékév programjainak szervezésében. Emellett számos emlékezetes kulturális, művészeti, helytörténeti programot szervezett, ilyenek voltak többek között a „Két Kóthay – apa és fia” valamint H. Katona Erzsébet “Színek és évek” kiállítások, emléktábla avatások Puhl Aladár, Dr. Bognár Pál és Dr. Mecseky László tiszteletére, vagy előadások többek között a városépítő Fellner Jakab, vagy az Esterházyak nyomában járva. Dr. Kis Tiborné, aki 2011 óta tölti be az egyesület elnöki tisztét, a közgyűlésen elmondta: – Az idei terveink között szerepel, hogy Petőfi Sándor nyomában Kiskőrösre és Budapestre szervezünk kirándulást, valamint 2023-ban szeretnénk megemlékezni azokról az egykori helytörténészeinkről is, akik Tatát és a helyi hagyományokat kutatták, kiemelten Dr. Körmendi Gézáról és Strobel Árpádról.

Dr. Kis Tiborné, a Tatai Helytörténeti Egyesület elnöke 2022 októberében a Nemzeti Művelődési Intézet szakmai elismerésében, a Közművelődést Támogató-díjban részesült. Munkáját korábban már az önkormányzat is elismerte, amikor 2018. augusztus 20-án átvehette a Tata Városáért kitüntetés ezüst fokozatát, melyet Tata Város Önkormányzat Képviselő-testülete helytörténeti értékeink megmentése érdekében kifejtett önzetlen szervező munkájának elismeréseképpen adományozott számára. Elnökségének kezdete, 2011 óta a Tatai Helytörténeti Egyesület szervezésében 13 emléktáblát avattak városunkban és 7 szobrot állítottak.

A márciusi közgyűlésen „Rólunk, de nem csak nekünk szól….” címmel mutatták be az egyesület legújabb évkönyvét. A közösség két évente adja ki ezt a kiadványát, melyben összefoglalják az előző időszak munkáját. Stegmayer Máté történeti muzeológus, a kötet egyik szerkesztője ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott: – Ez egyfajta emlékkönyv, ami  tulajdonképpen a 2021 óta eltel időszakot összefoglalva idézi fel azokat programokat, eseményeket, melyeket az egyesület szervezett, vagy amelyeknek létrehozásában aktívan közreműködött.

Az évkönyv megjelenését Tata Város Önkormányzata támogatta, a könyvet az érdeklődők a Helytörténeti Egyesületen keresztül vásárolhatják meg.