„Nem elég a szabadságot megszülni, fel is kell azt nevelni, növelni…”

Tata Város Önkormányzata szervezésében idén is ünnepi felvonulással emlékeztek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeire március 15-én. A rendezvény Mansbarth Antal katolikus pap, a forradalom mártírjának Ady Endre utcai emléktáblájánál kezdődött, majd Hamary Dániel, orvos, honvéd tüzér hadnagy Tópart utcai házánál folytatódott, ahol Lantos Györgyi Petőfi Sándort ábrázoló szobrát is felavatták.

Köszönöm mindannyiunk nevében Lezsák Sándor elnök úrnak, a lakiteleki Népfőiskola Alapítványnak a nagylelkűségét. Hálásak vagyunk Petőfi Sándor szobrának tatai felállításáért, s hálásak és büszkék vagyunk azért is, hogy a 2021 nyarán megalapított népfőiskolai hálózatnak a tatai Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság is tagja lett – kezdte az Öreg-tó partján ünnepi beszédét Michl József. Tata polgármestere úgy fogalmazott: – Ez a mai ünnep, és benne a jószívű adományozás, s tatai példaképeink is éppen azt mintázzák, hogy az erejét és életét egy közösség, egy város, a térség mindig a gyökereiből szerezheti, hogy aztán alkotó, teremtő közösségként tovább építve védje meg és gazdagítsa a jelent és a jövőt. Így gondolkodtak 1848-ban is a Tatán és Tóvárosban élő déd és ükszüleink, akik nem csak építették, hanem ha kellett, meg is védték otthonukat, hazájukat. Szeretettel és tisztelettel emlékezünk ma rájuk, akik nemzetőrséget szerveztek, akik rangot és méltóságot sem tekintve álltak a haza védelmére. A városvezető kiemelte: – Nem elég a szabadságot megszülni, fel is kell azt nevelni, növelni. Tudták tehát ezt mindenkori őseink is. A magyarnak nem adatott soha könnyű szülés és könnyű neveltetés sem. Volt, aki ténylegesen belehalt, mint sok között a tatai fiatal vértanúnk Mansbarth Antal, vagy a sokunk őseihez hasonlóan életét, erejét, tudását, szorgalmát, munkáját családjáért, közösségéért beáldozó Hamary Dániel…Ezért kell előttük rendre fejet hajtanunk, mert miattuk és értük állhatunk ma itt! Hitvallásra, elköteleződésre, döntésre kell jutnunk újra és újra, hogy a világ rombolójának, szétverőjének hatalmi próbálkozását egymás és Isten segítségével rendre visszaverhessük. Ezért kellenek ünnepeink, erőgyűjtéseink, zászlóvivőink, régi és új követendő példaképeink.

A megemlékezés tóparti állomásánál került sor a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével kitüntetett szobrászművész, Lantos Györgyi Petőfi Sándort ábrázoló szobrának felavatására. A szobrot a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány ajándékozta városunknak, miután a Petőfi 200 emlékév tiszteletére „A költő visszatér…” címmel kárpát-medencei programsorozatot hirdetett. A szobornál Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, az alapítvány kuratóriumának elnöke osztotta meg gondolatait. „Petőfi Sándornak fantasztikus sorsa volt, és ha csak élete utolsó 10 évét nézzük is, több, mint 850 verset írt, ami hatalmas életmű, de irodalomtörténészek szerint ez a szám nagyobb lehet, a Petőfi kutatások még meglepetéseket hozhatnak számunkra. Petőfi Sándor emellett különleges képességgel is rendelkezett, nemcsak a múltat és a jelent, hanem a jövőt is érezte, érzékelte” – mondta el Lezsák Sándor.

A Petőfi-emlékév kárpát-medencei programsorozatához kapcsolódva a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság Petőfi vetélkedőt szervezett a tatai általános iskolák diákjai számára, három korosztályban. A beérkezett feladatok feldolgozása és elbírálása magyar szakos pedagógusok segítségével zajlott. A Petőfi-vetélkedő korosztályonkénti legjobban teljesítő diákjai külön elismeréseket vehettek át az ünnepségen:

-A Kőkúti Általános Iskolából Martinkovics Réka, Domai Zalán és Essősy Dalma. A Fazekas utcai tagintézményből Gaál Botond, Illyés Nóra és Farkas Balázs. A Színes Iskolából Pataki Vid Barnabás, Dadi-Rácz Emma Judit és  Molnár Bence Richárd. A Vaszary János Általános Iskolából Czimmermann Gellért, Kugli Gergely és Farkas Nóra, a Jázmin utcai tagintézményből pedig  Balaskó Mátyás.

Az ünnepségen közreműködött dr. Író Sándor tábori lelkész, a Menner Bernát Zeneiskola fúvószenekara Belső Máté vezényletével, a Fazekas Iskola 6. osztályos tanulói, a Pötörke Népművészeti Egyesület és a Kenderke Református Alapfokú Művészeti Iskola néptácosai, a Kincső zenekar, Bottyán Ildikó és tanítványai.