Nemzeti lobogót adományozott Tata Szőgyénnek

Hatodik alkalommal szervezte meg a Nyitott Templomok Napját a Szőgyén Öröksége Társulás június 17-én szombaton. Ebből az alaklomból testvértelepülésünkre utazott Michl József polgármester is, aki egy nemzeti lobogót ajándékozott a szőgyéniek közösségének.

A felvidéki Szőgyén község és Tata városa 1997 óta ápol testvértelepülési kapcsolatot. A II. világháború után a szégyenteljes „csehszlovák-magyar lakosságcsere” során 135 családot telepítettek a községből Magyarországra, az elűzöttek közül sokan kerültek Tatára, ez alapozta meg a későbbi kapcsolatot. Az elmúlt több, mint 25 évben az egyik legaktívabb testvértelepülési kapcsolatunk alakult ki a szőgyéniekkel, számos esemény, kirándulások, közös projektek, ünnepségek során. Legutóbb a Nemzeti Összetartozás Napjára utazott hozzánk felvidéki delegáció.

A június 17-i, szőgyéni Nyitott Templomok Napjáról a felvidek.ma oldal írt részletes beszámolót, melyből kiderül, hogy a Farkas Zsolt esperesplébános által celebrált szentmise keretében került sor a címeres, angyalos lobogó felszentelésére, melyet cserkészek vittek be a Nagyboldogasszony-templomba, Michl József tatai és Méri Szabolcs szőgyéni polgármesterek kíséretében. A nemzeti jelkép felszentelése után Zsolt atya a nap programjaként jelen lévő Szent Korona hiteles másolatához érintette az ajándékozott lobogót. A templomba kihelyezett Szent Kereszt- és a Szent István-ereklyékhez való érintés ugyancsak növelni kívánta a lobogó eszmei értékét, mielőtt az a magasba emelkedett – fogalmazott a weboldalon megjelent írásában a szerző, Berényi Kornélia, Tata díszpolgára.

Michl József, a zászlót adományozó Tata polgármestere az ünnepségen elhangzott beszédében kiemelte a keresztény és a nemzeti értékek, a közösségek és a testvériség megtartó erejét. A városvezető arra buzdította a hallgatóságot, hogy legyen számunkra kapaszkodó őseink, történelmünk hagyatéka és mindaz, amit elődeinktől örököltünk, akik példát adtak számunkra, miként viseljük el a rosszat, és miként örvendjünk méltósággal.

A szentmise befejeztével az ünneplő közösség a nemzeti és keresztény jelképekhez járult, hódolva a Szent Kereszt-ereklye, a Szent István-ereklye és a Magyar Szent Korona hiteles másolata előtt, egyben megcsodálva az újonnan felszentelt nemzeti lobogót.

(Forrás és fotók: felvidek. ma, Méri Bulcsú, Berényi Kornélia.)