Nyílt napot rendeztek a tatai dandárnál

Nyílt napot tartott április 22-én az MH 25. Klapka György Lövészdandár. Az érdeklődőket a borús időjárás sem tántorította el, sokan vettek részt a bemutatókon és ismerkedtek a katonák mindennapjaival a tatai bázison.

A 25. Klapka György Lövészdandár az elmúlt két évben a koronavírus-járvány miatt nem tudta megrendezni a dandár napot, de idén végre bemutathatták azt is, milyen fejlesztések valósultak meg a helyszínen. Lőrincz Gábor dandártábornok elmondta: – A hadsereg a társadalom része, ezért is fontos, hogy az emberek érezzék, hogy értük vagyunk és nekünk a magyar emberek biztonsága a legfontosabb. A tatai dandár óriási fejlődésen ment keresztül az elmúlt időszakban, egyrészt új haditechnikát kaptunk, másrészt pedig jelentős infrastrukturális fejlesztés zajlik a laktanyában.

A dandár katonái számos feladatot elláttak az elmúlt két esztendőben is, ilyen volt többek között a déli határ védelme, a kórházak és oltópontok működésének segítése, most pedig a háború miatt a keleti határ biztosítása. A nyílt napon a látogatók statikus és dinamikus haditechnikai bemutatón vehettek részt, valamint információkat kaphattak a toborzásról, az alakulat életéről, feladatrendszeréről.

A laktanyában a délelőtti program részeként rendezték meg a Tatai Patara 1597 Török – kori Történelmi Fesztivál beharangozó sajtótájékoztatóját. Az 1597-es tatai ostrom 425. évfordulója kapcsán szervezett esemény idén már 14. alkalommal várja az érdeklődőket június 3. és 5. között. Az MH 25. Klapka György Lövészdandár 10. alkalommal vesz részt a fesztiválon, ahol programjaikkal szeretnék majd a fiatalokat megszólítani. A sajtótájékoztatón a szervezők bejelentették, hogy újdonságokkal is készülnek, például tervezik, hogy az Öreg-tó bekerül a programok színterei közé, valamint egy különleges, kaszkadőrökből álló csapat is szórakoztatni fogja a közönséget. Az idei Patara változatos programkínálattal vár mindenkit, megrendezik a Diák Patarát, nem maradnak el a látványos csaták, kipróbálhatjuk a keresztény és török oldal fegyvereit, bepillanthatunk a táborok és a magyar falu életébe, meghirdetik a „Kis Béka” íjászversenyt, naplemente után fellépnek a tűzzsonglőrök, és a szombati napon a Kossuth tér ad otthont a népszerű Katonazenekari Fesztiválnak.

A 2022-es Tatai Patara Fesztiválról májusban rendeznek majd részletes programismertető sajtótájékoztatót a szervezők, az Esterházy-kastélyban.