„Ő állított, épített és alkotott… – Nagy Jánosra emlékeztünk

A 2021-ben elhunyt Nagy János szobrászművészre, a Magyar Művészeti Akadémia tagjára emlékeztek Tata Város Önkormányzata és a Kuny Domokos Múzeum szervezésében. A város, a művész életútja előtt egy síremlék felállításával tiszteleg, a síremlék ünnepélyes felavatására november 25-én került sor az Almási úti temetőben, majd ezt követően a Tatai Várban, Nagy János időszaki kiállításának terében emlékeztek a művészre és életútjára.

Nagy János hosszan tartó betegség után 2021-ben hunyt el. A szobrászművész 1935. június 17-én született Rákosszentmihályon. A pozsonyi Képzőművészeti Főiskola elvégzése után a besztercebányai, majd a nyitrai tanárképző főiskolán tanított. A szobrászat minden ágában aktívan tevékenykedő művész volt: monumentális kompozíciók, középméretű, kiállítási plasztikák, kisplasztikák, érmek és plakettek egyaránt születtek munkája nyomán. Nyolcvan évesen régi vágya teljesült, amikor Felvidékről visszatért Magyarországra, s idős napjaira Tatán talált békét, az önkormányzat a Vaszary villát bocsátotta rendelkezésére. Aktív művész volt, aki élete végéig elhivatottan és sokat dolgozott.

A síremlék avatásán Michl József polgármester elmondta: – A Pintér Balázs szobrász tervei alapján készült kőre a művész feltámadt Krisztusról alkotott műve került, Nagy János akarata szerint. Nagy János ezen alkotása figyelmeztessen minket mindig arra: ahhoz, hogy előre tudjunk nézni, először fölfelé kell tekinteni és abból erőt kell gyűjteni. Csak úgy van esélyünk megküzdeni a világ nehézségeivel és megvívni a napi harcainkat, ha van olyan kapaszkodó, melyben Nagy János is mélyen hitt. A városvezető kiemelte: – Tata  nemcsak azzal tiszteleg emléke előtt, hogy egy síremléket állítottunk, hanem azzal is, hogy örökre befogadva az alkotásait egy állandó kiállításban mutatjuk majd meg mindazt a kincset, amit ránk hagyott.

Nagy János 1994-ben Esterházy János-díjat kapott, 2000-ben a Magyar Köztársaság elnökének aranyérmét, 2001-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét nyerte el, 2002-ben a Szlovák Köztársaság Aranyplakettjét, 2003-ban a Posonium Irodalmi és Művészeti Életműdíjat Szlovákiában, és 2009-ben a Szervátiusz Jenő-díjat. 2005 óta volt a Magyar Művészeti Akadémia tagja. Tata Város Önkormányzata és a Kuny Domokos Múzeum szervezésében 2021 decemberében nyitották meg emlékkiállítását a Tatai Várban, ahol akkor a vár második emeletén 20 szobor és 10 plakett kapott helyet. Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke, aki a 2021-es tárlatot is megnyitotta, az Almási úti temetőben úgy fogalmazott: – Vannak akik arra koncentrálnak, hogy abban, amit alkotnak túléljék önmagukat és nyomot hagyjanak a világukban, hogy amikor ők elmennek, maradjon utánuk valami egyedi, valami örök, amit teremtettek. Nagy János ilyen ember volt, aki azt is tudta, milyen a pillanatban élni. Át tudta adni magát annak, amit csinált és pont emiatt hagyott nyomot maga után. Ő állított, épített és alkotott, lendülettel ment szembe azzal, ami mást talán megbénított. Nem lett megtört ember, pedig tördelték rendesen. Állítani, alkotni a mai világban, amikor az éltető, a jó és emberi dolgok nehezen érvényesülnek, nem egyszerű dolog. Túl könnyen talán neki sem ment, de csinálta rendületlenül. S most mi állítunk valamit, emléket állítunk neki, méltó és szép emléket, mert ez a Krisztus itt lobog és törekszik a feltámadás fénye felé. Ezzel olyat állítunk, ami előre mutat, hiszen János lelke mindig verdesett, csapongott, s most bennünk verdes tovább ötleteivel, terveivel, s a majdani állandó kiállítással.