Öreg-tavi Halász és Halgasztro Fesztivál október 20.-22.

Október 20. és 22. között várja a látogatókat az Öreg-tavi Halász és Halgasztro Fesztivál az Öreg-tó partján, a Kastély-téren. Az eseményről október 3-án rendeztek sajtótájékoztatót a Kőfaragó-házban.

A Tatai Városkapu Közhasznú Zrt. által szervezett, a halgazdálkodás helyi hagyományait felidéző esemény csaknem két évtizedes múltra tekint vissza. A fesztivál sajtótájékoztatóján Michl József polgármester elmondta: – A rendezvény idén is feleleveníti a régi tatai halászati hagyományokat, de emellett újdonságokkal is szolgál, többek között azzal, hogy 2023-ban ingyenes lesz a belépés. A városvezető kiemelte, az eseménnyel szeretnék népszerűsíteni a halfogyasztást is, ami a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás része. Ennek jegyében a vendégek hagyományos és különleges halételeket egyaránt kóstolhatnak majd a Kastély-téren, ahol neszmélyi borokból sem lesz hiány.

A fesztiválon természetesen a kulturális programok sem maradnak el, a színpadon egymást váltják majd a fellépők, az ebéd időszakában elsősorban hagyományos muzsikaszóval, az esti időszakban pedig inkább a fiataloknak szóló produkciókkal és fellépőkkel. Dr. Cseh Georgina, a Városkapu Zrt. vezérigazgatója a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, a rendezvény újragondolásakor a „gyökerek és hajtások” mentén haladva megtartották a fesztivál régi gyökereit, így a látványhalászatot, a halvásárt és a frissen kifogott halból készült halászlé-készítés hagyományát, emellett azonban, friss hajtásként újdonságokkal is szolgálnak a vendégeknek: például a látogatók halgasztronómiai különlegességeket kóstolhatnak, a fiatalok pedig horgászatismereti foglalkozásokon vehetnek részt.

Az Öreg-tavi Halász és Halgasztro Fesztivál együttműködő partnere a Tatai Öreg-tó Kft., melynek ügyvezetője, Heitz Ferenc tájékoztatott arról, hogy a népszerű látványhalászat a fesztivál szombati napján, reggel 7 órakor kezdődik majd, ezt követően pedig élőhal-árusítás lesz a Várárokban.

Az esemény stratégiai partnereként a Kuny Domokos Múzeum is kapcsolódik a programokhoz, a fesztivál hétvégéjén a várba 50%-os jegyvásárlási kedvezménnyel lehet belépni, a helyszínen a tatai múzeum számos érdekes programmal is készül.

További részletek:

tatainagyhalaszat.hu

facebook.com/halaszfesztival.tata

 

Halászfesztivál-plakát

Halászfesztivál-programplakát