Párakapuk és ivóvízvételi lehetőségek is segítenek a nagy melegben városunkban

Június 27. hétfő nulla órától csütörtök éjfélig a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztás van érvényben hazánkban. Az országos tisztifőorvos akkor rendel el harmadfokú hőségriasztást, ha a napi középhőmérséklet legalább 3 egymást követő napon meghaladja a 27 fokot.

Kérjük a tataiakat és a városunkba érkezőket hogy:

-a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot, ha útnak indulnak – akár gyalogosan, akár bármilyen közlekedési eszközzel – tartsanak maguknál palackban vizet,

-kerüljék a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását, különösen figyeljenek erre a szabadtéren dolgozók, illetve a szabadtéri rendezvényeken szórakozók,

-11.00 és 15.00 óra között ne tartózkodjanak a tűző napon,

-védjék bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel, szellőző ruházattal és napvédő készítmények alkalmazásával,

-valamint lehetőség szerint vegyék igénybe a hűtött helyiségeket.

Tatán több nyilvános helyen is lehet ivóvízhez jutni a nap folyamán, ezek a helyszínek a következők:

-a Tatai Közös Önkormányzati Hivatal épületében a Kossuth tér 1. szám alatt nyitvatartási időben,

-a Magyary Zoltán Művelődési Központban a Váralja utca 4. szám alatt nyitvatartási időben,

-az Új Kajakház Ökoturisztikai Központban a Tópart sétányon nyitvatartási időben,

-az Öreg tó partján a Platán Étterem mellett,

– a VIII. dűlőben,

-a Keszthelyi utcai játszótérnél,

-a tatai vasútállomáson,

-a tóvároskerti vasútállomáson,

– és az Angolparkban. Ezeken a helyeken információs plakát is hirdeti az ivóvíz vételi lehetőségeket. Köszönjük azoknak a tatai vendéglátóhelyeknek, akik csatlakoztak hozzánk, hogy a hőségben csütörtökig ingyen adnak egy pohár vizet vagy szódát azoknak, akik megszomjazva betérnek hozzájuk.

A városban lévő nyilvános toalettekben is felfrissíthetik magukat a Kastély téren (a Platán Étterem alagsorában), az Építők parkjában, a Kossuth térnél (Fischer-ház udvara), a vasútállomáson és az autóbusz-pályaudvaron.

A Tatai Városgazda Nonprofit Kft. új párakapukat helyezett ki, amelyek ugyancsak enyhülést nyújtanak a városban közlekedőknek. A párakapukat megtalálják a Magyary Zoltán Művelődési Központ mellett, a Kossuth téren és a Haranglábnál.

A nagy melegben figyeljenek külön a legkisebbekre és az idősekre is. A hőséghullám nagyon megviseli az idősek szervezetét, ezért segítsék  családtagjaikat, ismerőseiket, és még rövid időre se hagyják a gyermekeket valamint a házi kedvenceket az autókban. Gondoskodjanak arról, hogy a házi és haszonállatok elegendő mennyiségű, friss ivóvízhez jussanak. Ha napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot látnak, azonnal hívják a 112-es segélyhívószámot!

A kormány életbe léptette a vörös kódot, ami kötelezővé teszi valamennyi szociális intézmény számára a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadását. Ha bárki a hőség miatt bajba jutott embert lát a környezetében, értesítse az országos diszpécserszolgálatot.

Tata Város Önkormányzata