Petőfi és Arany barátsága Tatán

Több program is zajlott már idén városunkban a 2023-as Petőfi emlékév kapcsán. A Városháza díszterme adott otthont a Tatai Versbarátok Köre Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából készült műsorának, melyet kétszer is bemutattak a helyszínen. A Piarista Rendházban márciusban került sor Földes László Hobo és Turczi István „Miért szeretjük a magyar irodalmat?” című rendhagyó beszélgetésére, melynek apropóját szintén az emlékév adta. A március 15-i városi megemlékezésekhez kapcsolódva pedig nagy sikerrel mutatták be a Vaszary János Általános Iskola „Petőfi, a lánglelkű magyar” elnevezésű előadását.

Április 3-án este „Szabadságharc” címmel láthattak színpadi játékot az érdeklődők a Piarista Rendházban, ahol Arany János és Petőfi Sándor barátságán, kapcsolatán keresztül nyerhettek bepillantást az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeibe Kálló Béla, Jászai Mari-díjas színművész, rendező valamint Tóth Péter Lóránt versvándor, a Magyar Kultúra Lovagja közreműködésével. Az előadás előtt Tóth Péter Lóránt és Rigó Balázs alpolgármester közösen koszorút helyeztek el a Kőkúti Általános Iskola udvarán álló Petőfi szobornál. Az esti bemutatót követően pedig másnap, április 4-én  tatai iskolások vehettek részt a versvándor rendhagyó irodalom óráin.

Az előadók a 2018-as délvidéki bemutatót követően nyolc országban, több mint száz településen léptek fel a „Szabadságharc” című színpadi játékukkal: művelődési házakban, iskolákban, könyvtárakban, színháztermekben. Erdélybe is ellátogatott az előadás, emellett bemutatták a darabot Kárpátalján, Felvidéken, és Horvátországban. Magyarországon olyan helyszíneken is játszották, amelyek kapcsolódnak Petőfihez: Kunszentmiklóson, Dunavecsén, Szalkszentmártonban, Szabadszálláson, Kiskőrösön és Kiskunfélegyházán. 2019 márciusában a kanadai magyar közösségek meghívására, Kanada nyolc városában volt látható díszelőadásként a színpadi játék, amely 2022 végén Prágába kapott meghívást. Az előadók célja, hogy a Petőfi Bicentenárium alkalmával, a Kárpát-medence minél több településére eljuthasson a két költő barátságának megható története.