Projektzáró konferenciát rendezett Tatán a Pons Danubii

A Pons Danubii EGTC szervezésében június 30-án Tatán rendezték a TAPE Novum Danuvium akcióterv keretén belül megvalósuló Autotech Infra projekt (Infrastruktúra fejlesztés a Pons Danubii régió kulcsfontosságú autóipari beszállítói és technológiai vállalatai számára) záró konferenciáját a Malom és Kacsa Rendezvényházban.

A TAPE Novum Danuvium akcióterv célja a térségben tevékenykedő mikro-, kis-és középvállalkozások digitális transzformációjának elősegítése, hogy napjaink kihívásaival összhangban kezeljék a digitális lehetőségeket, hozzáférjenek a termelést elősegítő legmodernebb eszközökhöz, gépekhez, a fejlesztések révén pedig magasabb hozzáadott értékű munkahelyeket teremtsenek.

Bara Zoltán, a Pons Danubii igazgatója az eseményen elmondta: – 12 éve a társulás többek között azzal a kiemelt céllal jött létre, hogy a Duna két oldalán található vállalkozások is közelebb kerüljenek egymáshoz. Ennek egyik fontos momentuma a Pons Danubii által elindított gazdasági akcióterv, amely egy közel 3 millió euró értékű, több projektből álló csomag, s az a célja, hogy a térségben olyan innovációs központok teremtődjenek, amelyek támogatják a helyi kis és középvállalkozásokat. Ennek szellemében jött létre Tatán a Fogaskerékgyár keretein belül egy ilyen központ, amit a Bláthy Iskola duális képzésre is tud használni. A projekt másik fő eleme, ugyancsak egy innovációs központ pedig Észak-Komáromban kezd el a napokban épülni, és jövőre készül el.

A Fogaskerékgyár több, mint félmillió euró értékű fejlesztést tudott a projektnek köszönhetően végrehajtani és már működik az Ipari Parkban létesült központ. Az Autotech Infra projekt céljával összhangban a Fogaskerékgyár Kft. laborjába két nagy értékű, korszerű megmunkáló gépet telepítettek, amelyek fémipari termékek gyártására szolgálnak. Mindez a térségben működő fémipari vállalkozásoknak biztosít szakmai hátteret elképzeléseik megvalósításához, alkatrész prototípusok gyártásához. Kovács Tibor, a Fogaskerékgyár Kft. ügyvezető igazgatója ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott: – Egy olyan anyagvizsgáló laboratóriumot és oktatási rendszert állítottunk be, amely az elkövetkezendő időkben maximálisan fogja támogatni a várost, az itt zajló oktatást, a fiatalok fejlődését, és lehetőséget ad azoknak a vállalkozásoknak, amelyek nem rendelkeznek ezekkel a technológiákkal.

A június utolsó napján megrendezett záró konferencián további fejlesztésekről is tájékozódhattak a projektpartnerek és az érdeklődők. Ezek között volt az Appentum Kft. által fejlesztett, a Selye János Egyetemmel együttműködve tervezett virtuális valóság alapú vizualizációs alkalmazás, mely üzleti célú találkozók, állásinterjúk és pályaorientációs rendezvények virtuális térben történő lebonyolítását teszi lehetővé.