Schiffer Ervinre emlékeztek a Városházán

Schiffer Ervin brácsaművészre emlékeztek augusztus 17-én a Városháza dísztermében, ahol a művész életéről szóló könyv bemutatójára is sor került.

Ezekben a napokban zajlik városunkban a 24. Tatai Barokk Fesztivál, amely már 17. éve fonódik össze a Schiffer Ervin Nemzetközi Zenei Mesterkurzussal, melyet a 2014-ben elhunyt Schiffer Ervin és felesége, Sebestyén Katalin hegedűművész alapított. A könyvbemutató helyszínén Sebestény Katalin elmondta: – Már évek óta érlelődött a könyv ötlete, amely örök életre emléket állít, amellett, hogy maga a tatai mesterkurzus is évről-évre emlékezik az alapítóra.  A könyv legfontosabb célja tehát az emlékezés, ebbe beleértve magát Schiffer Ervint is, hiszen a kiadványban olvashatóak saját jegyzetei éppúgy, mint a koncertjeiről megjelent kritikák vagy a növendékek visszaemlékezései.

A Magyarországon született Schiffer Ervin (1932-2014) Európában az egyik legkeresettebb brácsaművész és zenepedagógus volt. Genfi és liège-i nemzetközi versenyeken számtalan érmet és díjat nyert el, tanári pályáját fémjelzi az amszterdami Sweelinck Conservatorium, Utrechts Conservatorium, Brabants Conservatorium, a brüsszeli Conservatoir Royal de Musique, valamint a tekintélyes Chapelle Musicale Reine Elisabeth, ahol a „professor extraordinaire” címet nyerte el. Gyakori tagja volt nemzeti és nemzetközi zsűriknek. Mesterkurzusokat szervezett számos városban, és előadóművészként is bejárta a világot, Amerikától Dél-Afrikáig. Feleségével 2007-ben indították el a Tatai Nemzetközi Zenei Mesterkurzust. Ars poétikájuk szerint a növendékeknek boldognak kell lenniük minden tanítási órán, érezve, hogy hangszeres tudásuk hogyan halad, fejlődik folyamatosan a tanári útmutatások nyomán. Ennek szellemében a kurzus idején valóban reggeltől estig fáradhatatlanul dolgozott, fantasztikus hangulatú és lendületű szóló és kamarazene órákon segítette a hallgatók zenei – művészi fejlődését. Örökké mosolygós arca, barátsága, szeretete, humora a legkedveltebb tanárok közé emelte őt.

2011-ben Tata Város Önkormányzat Képviselő-testülete Tata Város Díszpolgára címet adományozott a Sebestyén Katalin és Schiffer Ervin zenepedagógus művészházaspárnak, a városunkban végzett kiemelkedő komolyzenei művészeti szakmai munkájuk és példaértékű emberi hozzáállásuk elismeréséért. Ahogyan a díj átadásakor elhangzott indoklás fogalmazott: – A művészházaspár emberi kvalitásai példaértékűek lehetnek minden diák és tanár, de minden művész számára is. Szerény, kedves, barátságos, mindenkin segíteni akaró professzorokként ismerte meg őket a világ és Tata.

A „Schiffer Ervin, a brácsa mestere” címet viselő könyv számos fejezeten keresztül mutatja be a művész pályáját, sokszínű munkásságát, kivételes jellemét, személyes hangulatú visszaemlékezésekkel, fotókkal, emellett külön fejezet szól a tatai esztendőkről és kurzusairól is.

A könyv előszavának megírására Michl József kapott felkérést. Tata polgármestere, felidézve a művésszel zajló találkozásait úgy fogalmazott: – Bár külsőre talán törékenynek tűnhetett, mégis átható belső erő áradt belőle, s olyan elkötelezettséggel fordult a zene felé, amely alapjaiban határozta meg az életét. A zene iránti rajongása, a zene megismertetése, megszerettetése és természetesen a tanítás, a tehetségek támogatása természetes módon volt része a mindennapjainak. Azok pedig, akik személyesen tanulhattak tőle, minden bizonnyal egy egész életre szóló élményt kaptak, nemcsak szakmai értelemben, hanem emberségben, szellemiekben is. Michl József köszöntőjében hozzátette: – Itt Tatán, Menner Bernát városában, az Esterházy családnak köszönhetően mindig is nagy kultusza volt a zenének, s az egykori helyi mecénások, művészek, zenepedagógusok sorában méltó helyet foglalt el Schiffer Ervin.

A könyvbemutatón a Városházán közreműködnek a 17. mesterkurzus hallgatói. A fiatal tehetségek hagyományos záró koncertjének idén a Kapucinus Templom ad helyet augusztus 24-én csütörtökön 19 órától.