Sikeres tanévet zárt a Peron Tehetségközpont

Évzáró koncerttel ünnepelték a tanév végét június 27-én a Peron Music Könnyűzenei Tehetséggondozó és Képző Központban, ahol közel 30 produkcióval léptek fel a fiatalok.

Ötödik tanévét zárta az intézmény, s a mögöttünk álló hónapokban 120 tehetséges növendékkel foglalkoztak a tanárok, mentorok. A 2023/24-es időszak több szempontból is különleges volt a központ számára. Többek között idén februárban, a Peron Music Alapítvány fennállásának 30. évfordulója alkalmából korábban meghirdetett ünnepi programsorozat zárásaként bemutatták az alapítvány történetének három évtizedét bemutató, „30 Év Veled” című könyvet. Emellett három tatai zenekar is bejutott „A Dal 2024” legjobb 40 produkciója közé. Az élő televíziós show műsorokban idén az Arcidrának, a HellóPistinek és a Quacknak is szurkolhattunk. Mindhárom zenekar kötődik a tatai tehetségközponthoz, melynek az Arcidra tagjai a növendékei, a Quack és a HellóPisti pedig már több alkalommal is együttműködött az intézménnyel, valamint a Peron Alapítvánnyal. Ráadásul az Arcidra „A Dal 2024” felfedezettjeként ebben az évben Petőfi Zenei Díjas lett az év felfedezettje kategóriában.

Pap Tibor, a Peron Alapítvány elnöke, a tehetségközpont vezetője az elmúlt időszakot értékelve elmondta: – Egyértelműen érezzük a mögöttünk álló öt év dinamikus fejlődését, ami látható a gyerekeken és azon a szakmai munkán is, amit mi odateszünk a tanulás mellé. Azért érdekes az ötödik év, mert azok közül, akik négy évig jártak hozzánk, az érettségi után sokan elmentek, hagyva maguk után egyfajta űrt még úgy is, hogy többen benéznek időnként hozzánk. Természetesen folyamatosan jönnek az új növendékek, de továbblépett az első olyan generáció, amellyel az első négy évben dolgoztunk. A központ hátterében működő mag egy erős, összetartó csapattá érett, mellette vannak a kezdetektől itt dolgozó tanáraink, valamint mindig jönnek újabb és újabb szaktanárok, akik tudják követni azt a fajta módszertant, ami nem a kényszerről, hanem az örömről szól. Fontos, hogy mindig frissen tartsunk mindenkit abban a gondolkodásmódunkban, mely szerint alapvetően nem a kiválóságokat keressük, hanem azt szeretnénk, hogy minél többen tudjanak zenélni, és nem azokat értékeljük kizárólag, akik a legtehetségesebbek, hanem általában mindenkinek az önmagához viszonyított teljesítményét értékeljük. Pap Tibor hozzátette: – Az öt év már egy olyan időszak, ami miatt kicsit megveregethetjük a saját vállunkat, hiszen túlvagyunk az indulás nehézségein, egy koronavírus járványon, energiaár válságon, és mára stabilan beállt az éves 110-120 körüli diáklétszám, amivel folyamatosan tudunk dolgozni.

Az évzáró eseményen Michl József polgármester úgy nyilatkozott: – Gratulálok az elmúlt tanév szép eredményeihez, hiszen a könnyűzenét elsajátítani, művelni, egyáltalán nem könnyű, ezért is volt fantasztikus az a tatai siker, ami „A Dal” című műsorban idén született, és amit az Arcidra külön elért. Szeretettel gratulálok a tanároknak is, akik mindent megtettek azért, hogy a növendékeikből kihozzák a legjobbat.

Az koncerteket megelőzően díjakat is átadtak a Peron színpadán, ahol köszöntötték az év hangszereseit, azokat, akik a legtöbbet fejlődtek önmagukhoz képest, valamint az év önkéntesét és az év tanárát is. Az év popzeneszerzője Hadobás Zorka, az év dobosa Gajzágó Anna és Ruzicska Flóra, az év basszusgitárosa  Flór Levente, az év gitárosa Szíjj Barnabás és Tóth Attila, az év elektronikus zenésze Kósa Sándor, az év énekese Diószegi Orsi, Pocsai Anna,  Hartmann Dorka és Hadobás Zorka, az év billentyűse Ábrahám Gréti és Jakab Enikő, az év önkéntese Szíjj Barnabás, az év tanára pedig Körtvélyesi Ákos lett.

Gratulálunk a Peron Music Könnyűzenei Tehetséggondozó és Képző Központnak az 5. tanév eredményeihez, emlékezetes, szép vakációt kívánunk diákoknak és tanároknak egyaránt!