Sikeres volt a városi klímaprojekt

Március 17-én a Piarista Rendház dísztermében rendezték a „Helyi klímastratégia átdolgozása, valamint a klímatudatosságot erősítő szemléletformálás Tata térségében” elnevezésű projekt záróeseményét. A helyszínen, a projekt keretében korábban meghirdetett pályázatok legeredményesebb résztvevőit is jutalmazták.

Tata Város Önkormányzata 2019-ben sikeresen pályázott a KEHOP-1.2.1-18 konstrukció keretében kiírt felhívásra, és közel 20 millió forintnyi vissza nem térítendő pályázati forrást nyert. A „Helyi klímastratégia átdolgozása, valamint a klímatudatosságot erősítő szemléletformálás Tata térségében” nevű projekt keretében az önkormányzat vállalta, hogy a térségünkben élők számára helyi programsorozatot szervez a klímatudatosság erősítése érdekében, valamint a helyi klímastratégia elkészítésével és elfogadásával felelősséget vállal a térségi klímaváltozás elleni küzdelemben. A projekt átfogó célja az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás, a kockázat-megelőzés és kezelés előmozdítása, a környezetvédelem és az erőforrás-felhasználás hatékonyságának növelése, valamint az energia- és klímatudatosság elterjesztése volt a lakosság körében.

A sikeres klímavédelem alapfeltétele, hogy pontos információkkal rendelkezzünk a helyi üvegházhatású gáz kibocsátásról, a helyben várható klímaváltozási hatások jellegéről és mértékéről, valamint a település lehetőségeiről, beleértve mind a pénzügyi teherbíró képességet, mind pedig az itt élők motivációját. Ennek szellemében készült el a városi klímastratégia, mely a tudatostata.hu oldalon megtalálható, és melynek elkészítése során az egyeztetési szakaszban várták a tataiak véleményeit, észrevételeit és javaslatait is.

Rigó Balázs alpolgármester a projektzáró eseményen elmondta: – Hosszú munkán vagyunk túl és komoly eredményeket tudunk felmutatni, hiszen az elmúlt időszakban három klímaplatform-ülésen vitattuk meg a klímastratégiát, melyet tavaly év végén fogadott el a város képviselő-testülete. Emellett számos programot rendeztünk a szemléletformálás jegyében, klíma workshopokat szerveztünk civileknek, az önkormányzat munkatársainak és pedagógusoknak egyaránt, és pályázatokat is meghirdettünk, melyek az alkotás folyamatán keresztül szólították meg a gyermekeket és a felnőtteket egészen óvodás kortól. A projekt folyamán megjelentünk helyi nagyrendezvényeken, valamint a Tatai és a Körzeti Televízióban, a Városkapu újságban, illetve online felületeken nyújtottunk folyamatosan információkat a klímatudatosság jegyében. A tevékenységeinkkel körülbelül 3500 embert értünk el, a kommunikációs felületeinken keresztül pedig több tízezret a kampány során. Rigó Balázs kiemelte: – Természetesen a projekt lezárultával a munka nem ér véget, mint ahogyan azt megelőzően is sokat tett a város a klímavédelem és környezettudatosság területén.

A helyi klímaprojekt lehetőséget adott tematikus pályázatok kiírására, melyek nagyon népszerűek voltak, hiszen csak a rajzpályázatra több, mint 600 pályamű érkezett be. Kiírásra került:

-egy rajzpályázat globális felmelegedés, klímavédelem témakörben,

– logó és fotópályázat a klímaváltozás mérséklése, környezeti fenntarthatóság témakörben,

– valamint térségi diáknapok általános valamint középiskolásoknak a klímaváltozással, a klímavédelemmel, a fenntarthatósággal kapcsolatos tudás és információk szintje, illetve azok alkalmazásának készségszintje témában.

A Piarista Rendházban elismerésben részesültek mindazok, akik a kiírt pályázatokon a legjobb eredményekkel szerepeltek. A díjazottak alkotásait a helyszínen meg is lehetett tekinteni.